Randweg Abdissenbosch


De kernen Ubach over Worms in de gemeente Landgraaf en Scherpenseel in de Duitse gemeente Übach-Palenberg hebben veel hinder van het doorgaande verkeer. Er rijden veel zware vrachtwagens. Vooral de bewoners van de Grensstraat, Kantstraat en Nieuwenhagerheidestraat hebben hier veel last van. Een oplossing is een nieuwe weg tussen de B56 bij Geilenkirchen en de N281 Buitenring Parkstad Limburg.

De Provincie Limburg, de gemeente Landgraaf en de gemeente Übach-Palenberg lobbyen al sinds 2010 bij de deelstaat Nordrhein-Westfalen voor deze nieuwe verbinding in Duitsland, de B221. Met succes: de B221 komt er.

Nu willen we vanaf de landsgrens de Randweg Abdissenbosch aanleggen. Deze komt tussen de B221 en de N281 Buitenring Parkstad, op de grens van Abdissenbosch en Nieuwenhagen.

Wat vooraf ging

Bundesverkehrswegeplan 2030 en Ausbaugesetz Fernstraßen

In de eerste helft van 2016 is de B221 opgenomen in het concept Bundesverkehrswegeplan 2030 (BVWP2030). Op 3 augustus 2016 is dit beleidsplan door de Duitse regering definitief vastgesteld. De B221 staat daarin met hoge prioriteit in de categorie ‘Vordringlicher Bedarf’.

Op basis van dit BVWP2030 heeft de Duitse Bundestag het ‘Ausbaugesetz Fernstraßen’ opgesteld. Dit is een wet die bepaalt welke projecten daadwerkelijk uitgevoerd worden. Ook hierin staat de B221 met hoge prioriteit als ‘Vordringlicher Bedarf’ opgenomen.

Onlangs is deze wet vastgesteld. Dat betekent dat de B221 wordt aangelegd.

Betrokken partijen

Provincie Limburg
Gemeente Landgraaf
Gemeente Übach-Palenberg (Duitsland)