Met een bijdrage aan drie Zuid-Limburgse initiatieven wordt het Europees subsidieprogramma LEADER Zuid-Limburg afgesloten. In Eijsden-Margraten komt een proeflokaal met een ambachtelijke stroopmakerij. In Meerssen wordt de cultuurhistorische moestuin bij Kasteel Vliek in oude glorie hersteld. En in Stein wordt het Maasverleden van Urmond weer tot leven gebracht. De Lokale ActieGroep van LEADER Zuid-Limburg heeft op 20 december 2022 positief advies gegeven om in totaal € 330.000,- bijdrage toe te kennen aan deze initiatieven.
Samen met de andere provincies hebben we onze zorgen geuit over de haalbaarheid van de stikstofplannen van het Rijk. Woensdag 14 december stuurden we onze notities naar een commissie van de Tweede Kamer, waarin we kenbaar maken wat we nog nodig hebben van de overheid om de klimaat- en stikstofdoelen te kunnen halen. 1 juli 2023 moeten de provinciale stikstofplannen op tafel liggen, maar vooralsnog biedt het kabinet geen duidelijkheid over regionale doelen voor natuur, water en klimaat.
Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Brabant en de Provincie Limburg hebben definitief besloten om het Natura-2000 beheerplan Groote Peel, Deurnsche Peel & Mariapeel (Peelvenen) uit 2017 aan te passen. Daarmee komt de vrijstelling van de Wnb-vergunningplicht voor grondwateronttrekkingen voor het beregenen van open teelten te vervallen. Naar verwachting ondertekenen de beide provincies, Waterschap Limburg en waterschap Aa en Maas in januari 2023 een intentieovereenkomst voor een overgangsperiode van twee jaar.
De vrijwillige aankoopregeling van het Rijk voor veehouders, de MGA1 regeling, liep gisteren 30 november 2022 af. Provincie Limburg realiseert samen met Limburgse boeren 25 vrijwillig opgekochte veehouderijen. Limburg was al koploper met 40 veehouderijen die zich meldden en voldeden aan de voorwaarden van de vrijwillige opkoopregeling, maar is nu ook de provincie met verreweg het grootste aantal daadwerkelijk gesloten contracten. De ondernemers die zich vrijwillig laten uitkopen, zijn allemaal piekbelasters nabij Natura2000 gebieden.
Het is slecht gesteld met het landschap in delen van Limburg. Zo gaat het in Zuid-Limburg slecht met de graften en holle wegen en kan in Noord- en Midden-Limburg de landschappelijke dooradering met hagen, heggen en bomenlanen in het buitengebied de nodige versterking gebruiken. Er is veel achterstallig onderhoud. Provincie Limburg vindt dit zorgwekkend en stelt geld beschikbaar om landschapselementen te herstellen, aan te leggen en beheren.
Tegelijkertijd vindt de Provincie het belangrijk om te investeren in de aanleg van voedselbossen in Limburg. Dit om betrokken partijen de kans te geven om te experimenteren met nieuwe en duurzame vormen van voedselproductie en waar mogelijk daar educatieve activiteiten aan te verbinden. Ook voor het stimuleren van de aanleg van voedselbossen stelt Provincie Limburg daarom subsidie beschikbaar. De subsidieregelingen zijn nu geopend en aanvragen moeten vóór 1 april 2023 binnen zijn.
De Provincie Limburg heeft besloten om de Stichting Urgenda een subsidie te verlenen om het project Meer Bomen Nu ook in Limburg uit te voeren. Het doel is om 30.000 bomen en struiken uit te delen in Limburg.
De provincies hebben een nieuw programma van eisen vastgesteld voor het aanvragen van een SNL-certificaat. Dit certificaat is nodig om subsidie te ontvangen op basis van de Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer (SVNL2016).
Op dinsdag 8 november 2022 is de achtste Voortgangsrapportage Natuur gepubliceerd door het ministerie van LNV en het Interprovinciaal Overleg. De Voortgangsrapportage Natuur is een gezamenlijke rapportage van provincies en het Rijk. Het doel van de Voortgangsrapportage is om Provinciale Staten, de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en diverse partners betrokken bij de beleidsvorming en –uitvoering te informeren over de voortgang van de afspraken in het Natuurpact.
De gebiedspartners van de gebiedsgerichte aanpak (GGA) Vitale Peel ondertekenden op woensdag 23 november in Heusden een samenwerkingsovereenkomst. Daarmee is afgesproken hoe zij zich de komende jaren inzetten voor een toekomstbestendige en vitale Peel.
De Provincie Limburg stelt ruim € 69 miljoen ter beschikking voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) voor de periode 2023 tot en met 2028. Deze middelen worden als subsidie beschikbaar gesteld aan agrariërs en particulieren om hun agrarische percelen meer natuur- en milieuvriendelijk te beheren. Het is een reddingsboei om de inmiddels zeer kwetsbare vogel- en habitatsoorten te behoeden voor uitsterven als gevolg van dat de ecosystemen uit balans zijn. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet naar een meer natuurinclusieve landbouw met meer oog voor biodiversiteit en het beschermen van natuurlijke hulpbronnen, zoals bodem en water.