Leerlingen van vier Limburgse middelbare scholen zijn dit schooljaar actief aan de slag gegaan met het meten van luchtkwaliteit in hun eigen omgeving. Het Raaijland College in Venray, het Dendron College en Yuverta in Horst aan de Maas en het Bernardinus College in Heerlen doen mee aan het landelijke project ‘Luchtkwaliteit meten met scholieren’, georganiseerd door GLOBE Nederland. Dit is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg en deelnemende gemeenten. Op het Raaijland College in Venray presenteerden de leerlingen op woensdag 4 juni hun bevindingen.
“Het voelt voor mij heel logisch om iets positiefs bij te dragen aan de planeet.”
De 22-jarige Romy Stoffels heeft een groot hart voor de natuur en leeft zo duurzaam mogelijk. Als vrijwilliger bij het Instituut voor Natuureducatie (IVN), inspireert ze jongeren om zich in te zetten voor natuurbehoud en duurzaamheid. Samen met andere vrijwilligers organiseert ze excursies, cursussen en projecten die mensen helpen de natuur van dichtbij te beleven.
Vanaf vandaag is er een website met daarop een aantal gegevens over het milieu in de provincie Limburg. Dit ‘dashboard’ is er omdat we graag transparant en duidelijk willen zijn over de feitelijke status van ons leefmilieu. De Provincie Limburg vindt immers dat iedereen recht heeft op een goede leefomgeving: een omgeving waarin iedereen op een gezonde manier kan wonen, werken en recreëren en die uitnodigt tot een gezonde leefstijl.
Het provinciebestuur kent een subsidie toe voor het project 'Vitale Keten Kip'. Dit project heeft als doel om de hele pluimveeketen duurzamer te maken en het dierenwelzijn te verbeteren. Daarbij ligt de focus op het toepassen van nieuwe technieken en duurzame methodes.
Door de laadsnelheid van elektrische auto’s in de avonduren te verlagen, wordt de belasting van het lokale elektriciteitsnet fors beperkt. Slim laden vermindert de avondlaadpiek met 35 tot 49 procent. Dit blijkt uit een Slim Laden-proef van Vattenfall, ElaadNL, Enexis en de provincies Noord-Brabant en Limburg in zes gemeenten.
Met het nieuwe Limburgs Actieplan Geluid (2024-2029) zet de Provincie een belangrijke stap richting een stillere en gezondere leefomgeving. Dit plan richt zich op het terugdringen van geluidbelasting veroorzaakt door verkeer op provinciale wegen. Het doel is om de ongewenste gezondheidseffecten, zoals ernstige hinder en slaapverstoring, die gepaard gaan met verkeersgeluid te beperken en tegelijkertijd de rust in stiltegebieden te behouden. Het provinciebestuur heeft het ontwerp voor het Limburgs Actieplan Geluid vrijgegeven voor inspraak.
Het provinciebestuur heeft het Openstellingsbesluit Paragraaf 3 ‘Niet-productieve investeringen op landbouwbedrijven’ van de Subsidieverordening Europese landbouwsubsidies 2023-2027 Provincie Limburg voor het jaar 2024 vastgesteld. Deze belangrijke stap draagt bij aan de verdere verbetering van de waterkwaliteit en -kwantiteit in de provincie, en daarmee aan de duurzame ontwikkeling van het Limburgse platteland.
Toezichthouder Raymond en landmeter Daan zijn enthousiast over de nieuwste technologie die zij inzetten om de ondergrondse kalksteengroeven in Limburg in kaart te brengen. Op een zonnige dag in Geulhem demonstreerden ze hun nieuwe 3D-scanner in de Heidegroeve.
Schone lucht is van levensbelang. Te hoge concentraties ultrafijnstof kunnen een gevaar zijn voor de gezondheid van mensen. Om een beter beeld te krijgen van de hoeveelheid ultrafijnstof in de Limburgse lucht, heeft de Provincie Limburg vorig jaar besloten dit te gaan meten op vier locaties in de provincie. Vanaf vandaag zijn de resultaten van de metingen voor iedereen te bekijken via de website www.luchtmeetnet.nl