De eerste conceptversie van het gebiedsprogramma Limburgs Programma Landelijk Gebied (LPLG) is op 29 juni 2023 ingediend bij de Minister voor Natuur en Stikstof mevrouw C. van der Wal. We zijn trots op de verbinding die we gevonden hebben in onze regio. Er is geluisterd naar verschillende visies en gezocht naar het gezamenlijke belang. Met oog voor elkaar en hard werk is het gelukt om de vraag van het Rijk binnen de gestelde termijn te volbrengen. We kijken uit naar de reactie op ons plan. Er is immers geld van nationale transitiefondsen nodig om de beschreven aanpak vorm te geven. Vanuit de gevoelde urgentie hebben we voor de korte termijn € 150 miljoen voor koploper projecten aangevraagd, die we met onze partners snel tot uitvoer willen brengen.
Nieuwe innovatieve Livar-kraamverblijven officieel geopend in Limburg. De twee volledig nieuw gebouwde kraamverblijven in Echt zitten vol met innovaties. Dankzij financiële steun van Provincie Limburg en de EU zijn allerlei nieuwe snufjes in de stallen mogelijk gemaakt, zoals automatische ontmesting van zowel het binnen- als buitenverblijf en een stro-instrooisysteem.
Provincie en Europa steunen het project ‘Circulaire teelt en chemie’. Reststromen van lokale producten als asperges, aardbeien en druiven worden onderzocht op hun potentie als alternatieve grondstoffen. Dat is duurzaam, omdat het materiaal niet op de composthoop eindigt, en kan voor agrarisch ondernemers financieel interessant zijn.
Zes provincies (Drenthe, Overijssel, Utrecht, Limburg, Noord-Brabant en Gelderland) en vijf veehouderijsectoren willen samen nieuwe innovatieve maatregelen en technologie ontwikkelen. Dit om de verduurzaming van de veehouderij te versnellen en daarmee een flinke stap vooruit maken in het stikstof- en klimaatvraagstuk. Provincies en sectoren starten met 50 pilots om snel inzichtelijk te maken welke maatregelen substantieel bijdragen aan het verminderen van uitstoot en die bovendien uitvoerbaar, handhaafbaar en juridisch geborgd kunnen worden. De pilots leveren kennis en ervaring op die een plek kunnen krijgen in nieuwe wet- en regelgeving.
Wilde dieren kunnen onbedoeld schade veroorzaken aan landbouwgewassen of vee. Provincie Limburg vindt het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in voorzorgsmaatregelen en opent daarom voor de periode van 15 maart 2023 tot en met 21 december 2023 een subsidieregeling om preventie, maar ook onderzoek naar nieuwe preventieve maatregelen, te ondersteunen. Zo hoopt de provincie ook bij te dragen aan het in harmonie samenleven van Limburgers met in het wild levende beschermde diersoorten zoals bijvoorbeeld het wild zwijn, de wolf en de das.
Limburgers en niet-Limburgers, iedereen houdt van het Limburgse landschap. De eigenheid en diversiteit van de verschillende landschappen in de provincie heeft echter aandacht en zorg nodig. Provincie Limburg komt daarom met het Programma Landschap ‘Mooi Limburg. Samenwerken aan de identiteit van het Limburgs Landschap’. Vanuit vijf actielijnen zoekt de provincie samenwerking met gemeenten, Rijk, waterschap, stakeholders, agrariërs en burgers om de kostbare kwaliteit, identiteit en beleefbaarheid van het Limburgse landschap te behouden en te versterken.
Op vrijdag 10 februari werden twee kamerbrieven bekend gemaakt die van invloed zijn op het Limburgs Programma Landelijk Gebied. Gedeputeerde Natuur, Milieu en Erfgoed Geert Gabriëls geeft zijn reactie.
Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) verandert vanaf 2023. Op deze pagina kunt u zich aanmelden voor de informatieavond over het nieuwe GLB op donderdag 9 februari 2023. Adviseurs van RVO informeren u dan over het GLB 2023. Er is ruime gelegenheid voor vraag en antwoord.
Samen met de andere provincies hebben we onze zorgen geuit over de haalbaarheid van de stikstofplannen van het Rijk. Woensdag 14 december stuurden we onze notities naar een commissie van de Tweede Kamer, waarin we kenbaar maken wat we nog nodig hebben van de overheid om de klimaat- en stikstofdoelen te kunnen halen. 1 juli 2023 moeten de provinciale stikstofplannen op tafel liggen, maar vooralsnog biedt het kabinet geen duidelijkheid over regionale doelen voor natuur, water en klimaat.
Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Brabant en de Provincie Limburg hebben definitief besloten om het Natura-2000 beheerplan Groote Peel, Deurnsche Peel & Mariapeel (Peelvenen) uit 2017 aan te passen. Daarmee komt de vrijstelling van de Wnb-vergunningplicht voor grondwateronttrekkingen voor het beregenen van open teelten te vervallen. Naar verwachting ondertekenen de beide provincies, Waterschap Limburg en waterschap Aa en Maas in januari 2023 een intentieovereenkomst voor een overgangsperiode van twee jaar.