Meer diversiteit door begrazing met runderen
In het gebied is veel dichtgegroeid, doordat de afgelopen jaren niet overal in het gebied beheer heeft plaatsgevonden. De runderen maken nu een inhaalslag. Dit heeft meerdere voordelen voor de natuur. Dominante plantensoorten worden onderdrukt, waardoor veel andere soorten weer meer kans krijgen. Ook dragen de runderen bij aan de verspreiding van zaden. Hun mest is een bron van voedsel voor allerlei insecten. Ze woelen de grond om en stampen deze elders juist weer aan.
Waar machinaal beheer zou stoppen, gaan de Hereford-runderen verder. Ze grazen ook in en rondom het water. Soms staan ze tot de buik in het water om de planten op te eten die boven het water uitsteken. Takken van kleine boompjes en de waterplant pitrus worden opgepeuzeld. Op deze manier dragen de runderen bij aan het ontstaan van diversiteit in het gebied.
Een groot gebied vraagt om een grote kudde
Maaspark Ooijen-Wanssum is met 470 hectare aaneengesloten natuur een groot gebied. Voor het onderhoud is daarom een grote kudde runderen ingezet. Er grazen nu iets meer dan 100 runderen. De kudde groeit elk jaar. De kalfjes die worden geboren, krijgen het natuurbeheer met de paplepel ingegoten. Volgend jaar zullen er circa 150 runderen lopen en het jaar daarna 200.
Een moderne veehouderij
De beide agrariërs werken graag met vee. Ze houden van het platteland, de natuur en om buiten bezig te zijn. Het geeft veel voldoening om in zo’n groot natuurgebied tussen de eigen koeien te staan.
Er is bewust gekozen om te werken met Hereford-runderen. Dit ras, oorspronkelijk uit het zuidwesten van Engeland, staat bekend om zijn zelfredzaamheid, is rustig en heeft een vriendelijk karakter. Ze kunnen probleemloos het hele jaar buiten blijven, zowel in de zomer als in de winter, en hebben weinig gezondheidsproblemen. Het hele jaar leven ze zelfstandig buiten in de natuur. De voeding en de leefwijze geven een authentieke smaak aan het vlees, dat wordt verkocht in de boerderijwinkel van het bedrijf. Naast runderen zet het bedrijf ook schapen in voor het beheer van kleinere natuurgebieden en dijken.