LEADER Weerterland officieel van start: positieve beoordeling eerste project

6 juni 2024

LEADER is een Europees subsidieprogramma dat bijdraagt aan een vitaal platteland. Inwoners, ondernemers en organisaties in de regio’s met een projectidee voor een toekomstbestendig platteland kunnen subsidie aanvragen. Naast de regio Zuid-Limburg is sinds oktober 2023 ook Weerterland als tweede regio toegevoegd aan het programma. Deze regio is vandaag officieel van start gegaan na de positieve beoordeling van het eerste project in Leudal.

Natuur Educatie Tuin

Het eerste project dat positief is beoordeeld van LEADER Weerterland betreft de aanleg van een Natuur Educatie Tuin in de gemeente Leudal. Bezoekerscentrum Leudal heeft ambitieuze plannen om een natuurlijke leer- en ontdektuin te ontwikkelen tussen Zelsterbeek en Leubeek. Deze tuin is toegankelijk voor mensen van alle leeftijden, met en zonder beperkingen. Vrijwilligers willen een prachtige, groene tuin aanleggen die eenheid uitstraalt en uitnodigend is voor bezoekers van dichtbij en verder weg. In de tuin is van alles te leren over de natuur. Water speelt een centrale rol. Een aantal van de hoogtepunten in de tuin waar de vrijwilligers straks trots op kunnen zijn:

  • Een rolstoelpad dat naadloos aansluit op de bestaande rolstoelpaden.
  • Een ecologische tuin: vrijwel het hele jaar pluk je hier fruit, groenten en kruiden. Het maakt bezoekers bewust van verantwoord ecologisch tuinieren en composteren.
  • Een bijenstand met een informatieruimte over het spanningsveld tussen honingbijen en solitaire bijen.

Procedure

Het bezoekerscentrum deed voor dit sympathieke initiatief een subsidieaanvraag bij LEADER Weerterland. Vandaag heeft de Lokale Actiegroep (LAG) de aanvraag als positief beoordeeld; het past binnen de doelstellingen van LEADER Weerterland. Vervolgens zal de aanvraag bij Stimulus nog getoetst worden op de Europese regels. Zodra ook zij de aanvraag goedkeuren, staan alle lichten op groen en kan het project officieel van start.

“Ik ben blij dat de uitvoering van het LEADER Weerterland van start gaat met het eerste goedgekeurde project voor Bezoekerscentrum Leudal”, vertelt Jasper Kuntzelaers, gedeputeerde Landbouw. “De leefbaarheid van het platteland en de natuur staan onder druk. We zijn blij met de financiële stimulans vanuit onder andere Europa voor het platteland in Limburg. Het mooie aan het LEADER-programma is dat de bewoners zelf bepalen wat belangrijk is in hun omgeving. Daar zit ook de kracht van dit programma. Ik wens de vrijwilligers van Bezoekerscentrum Leudal veel plezier en succes met de ontwikkeling van de natuurlijke leer- en ontdektuin tussen Zelsterbeek en Leudal.”

“Blij dat we goedkeuring hebben kunnen geven aan de realisatie van deze droomtuin”, vertelt Monique Prinssen, voorzitter LEADER Weerterland. “We hopen nog vele mooie projecten goed te keuren de komende tijd.”

LEADER subsidieprogramma

Leader is een Europees subsidieprogramma dat de leefbaarheid en economie op het platteland ontwikkelt en versterkt. Leader kan tot 55% subsidie verlenen aan projecten. De Lokale Actie Groep (LAG) beoordeelt de aanvragen. En heeft de aanvraag van Bezoekerscentrum Leudal dus goedgekeurd.