Op 22 juni van 17.00 tot 20.00 uur organiseren de Provincie Limburg en de Provincie Noord-Brabant een inloop informatiebijeenkomst in de Gouden Helm in Helenaveen. Op de avond staat de aanpassing van het Natura 2000-beheerplan Peelvenen centraal, en de beoogde overgangsperiode voor agrariërs. De Provincies ontvangen de bezoekers die vragen hebben. Tot 6 juli kunt u een zienswijze indienen over het ontwerpbesluit.
We hebben als Provincie Limburg met een richtinggevend doel van 52% minder stikstofemissies in de landbouw relatief de grootste opgave van Nederland gekregen.
Het is goed dat de omgevingsfactoren uit de wet stikstof nu vertaald zijn naar concretere richtinggevende doelen, want dit maakt het mogelijk om hierover in gesprek te gaan met onze partners en deze grote opgave met hen samen aan te pakken.
In de Omgevingsverordening van de Provincie Limburg staat de instructie aan het waterschap, in dit geval het bevoegd gezag, dat geen toestemming mag worden verleend voor onttrekkingen voor beregening als daardoor het aantal putten en de totale pompcapaciteit zou toenemen. Dit stand still betekent dus dat het aanleggen van een nieuwe beregeningsput of uitbreiden van de pompcapaciteit niet is toegestaan tenzij een bestaande put buiten gebruik wordt genomen of elders bestaande pompcapaciteit wordt verminderd.
Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Brabant en de Provincie Limburg hebben ingestemd met het ontwerpbesluit om het Natura-2000 beheerplan Peelvenen aan te passen. Daarmee komt de vrijstelling van vergunningen voor het beregenen van open teelten te vervallen. Het ontwerpbesluit ligt 6 weken ter inzage en in die periode kunnen zienswijzen worden ingediend. Ook is een intentieovereenkomst in ontwikkeling tussen waterschappen en provincies voor een overgangsperiode van twee jaar zodat agrariërs tijd krijgen om aan te kunnen passen aan de nieuwe omstandigheden.
Minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bracht op donderdag 12 mei 2022 een werkbezoek aan het fruitteeltbedrijf van Thomas Broex in Gronsveld. Tijdens dit werkbezoek heeft de minister kennisgemaakt met verschillende ondernemers in Limburg, die allen op hun eigen wijze aan de slag zijn met het regionaal afzetten van hun producten binnen de korte keten. Samen met Gedeputeerde Lia Roefs (Wonen, Water, Ruimte en Landbouw) en Susanne Görtz, portefeuillehouder multifunctionele landbouw bij de LLTB, is hij in gesprek gegaan met ondernemers om hun verhaal te horen. Dit geslaagde werkbezoek is georganiseerd in samenwerking met de Coöperatie Met Fruit Erop Uit. Deze coöperatie bestaat uit een dynamisch netwerk van fruitteelt ondernemers waarin verbindingen worden gelegd en kennis en innovaties met elkaar worden gedeeld.
Watersley Sports & Talentpark in Sittard wordt uitgebreid met een voedselvoorziening met gezonde en duurzame voedingsmiddelen. Zowel de gemeente Sittard-Geleen als de Provincie Limburg en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling dragen financieel bij middels een subsidie uit het programma LEADER Zuid-Limburg. De werkzaamheden zijn begonnen op maandag 2 mei 2022.
Ook in 2022 staat het innovatieve event GROW op de agenda. Limburgse agrofood gerelateerde studenten zullen op 23 juni in de Villa Flora in Venlo het bedrijfsleven inspireren met fantastische, innovatieve agrofood concepten op het gebied van de thema’s voeding, duurzaamheid en techniek. De nieuwe talenten laten zich op deze wijze van hun beste kant zien aan hun potentiële werkgevers van morgen.
Gezonde en voedzame streekproducten uit het Zuid-Limburgse heuvelland op de kaart zetten. Dat is het doel van de nieuwe stichting ter stimulering van Regionaal Voedselsysteem Zuid-Limburg. Ondernemers, overheid en onderwijs dragen allemaal een steentje bij. De Provincie Limburg levert een financiële bijdrage aan dit initiatief.
De Provincie Limburg vindt het belangrijk dat geïnteresseerden op een eenvoudige manier de weg naar het subsidieloket kunnen vinden om een POP3-aanvraag te kunnen doen. Daarom stelt het college van Gedeputeerde Staten, voor het opstellen van POP3-subsidieaanvragen, 1500 euro per aanvraag beschikbaar. Dit geld is bedoeld voor de inhuur van een externe adviesdienst. Op deze manier faciliteert de Provincie Limburg het makkelijk toegankelijk maken van het aanvragen van een POP3-subsidie. POP3 is het PlattelansOntwikkelingsProgramma dat mede gefinancierd wordt door de Europese Commissie.
De overstap van bietenvervoer-over-de-weg naar vervoer-over-water, ontwikkelt zich tot een succes. Dat bleek bij het werkbezoek van gedeputeerde Maarten van Gaans en Maastrichts wethouder Gert-Jan Krabbendam (Klimaat & Energie en Mobiliteit) aan het vervoersbedrijf L’Ortye. Het is voor het eerst dat de afvoer vanuit Zuid-Limburg naar Noord-Brabant via de waterwegen geschiedt.