“Als je niets doet, weet je zeker dat er niks verandert”
Fietsen is snel, gezond en duurzaam. Maar een goede fietsinfrastructuur komt er niet vanzelf. Daar weet de 71-jarige Leo Maathuis, vrijwilliger bij de Fietsersbond Maastricht – Heuvelland, alles van. Al vijftien jaar zet hij zich in voor veilige fietspaden, logische routes en betere voorzieningen. Leo: “Je moet blijven aandringen, want zonder druk gebeurt er niets.”
“Het voelt voor mij heel logisch om iets positiefs bij te dragen aan de planeet.”
De 22-jarige Romy Stoffels heeft een groot hart voor de natuur en leeft zo duurzaam mogelijk. Als vrijwilliger bij het Instituut voor Natuureducatie (IVN), inspireert ze jongeren om zich in te zetten voor natuurbehoud en duurzaamheid. Samen met andere vrijwilligers organiseert ze excursies, cursussen en projecten die mensen helpen de natuur van dichtbij te beleven.
“Kinderen verdienen een stem in hun eigen verhaal”
Hoe geef je een kind dat zich niet gehoord voelt een stem? Voor Esmee (19), rechtenstudent aan de Universiteit Maastricht en vrijwilliger bij de Kinderen- en Jongerenrechtswinkel (KJRW), begint dat met luisteren en het opbouwen van vertrouwen. Sinds een half jaar helpt ze kinderen en jongeren tot en met 23 jaar, in Limburg en Noord-Brabant met juridische vraagstukken. Ze vertelt over de impact van haar vrijwilligerswerk en waarom het voor haar zo betekenisvol is.
Vrijwilligerswerk kan een wereld van verschil maken, niet alleen voor de ontvanger, maar ook voor degene die helpt. Dat bewijzen Marc (62) en Roel (32). Vier jaar geleden ontmoetten ze elkaar in Roermond via Get a Grip, een project van Humanitas dat jongeren ondersteunt bij het op orde brengen van hun financiën. Voor Roel was het een kans om uit een lastige financiële situatie te komen, terwijl Marc zijn kennis en ervaring wilde inzetten om als vrijwilliger anderen te helpen. Het resultaat? Een samenwerking die niet alleen hun levens veranderde, maar ook anderen inspireert.
Het programma Doortrappen helpt ouderen om langer en veiliger te fietsen. Het doel is om ouderen bewust te maken van hoe ze veilig kunnen blijven fietsen. Het motto is: "niet afstappen, maar doortrappen". Limburgse gemeenten kunnen met steun van de Provincie Limburg ook in 2025 tot en met 2027 dit project uitvoeren. Zo willen we minder fietsongevallen bij ouderen en zorgen dat zij langer fit en mobiel blijven.
De Rijksoverheid, Provincie Limburg en Regio Noord-Limburg hebben de Regio Deal bekrachtigd met de handtekening onder het samenwerkingsconvenant. De Regio Deal “Op weg naar de gezondste regio” is nu formeel toegekend.
Het provinciebestuur maakt bekend dat Limburg van 5 t/m 12 oktober deelneemt aan het landelijke initiatief De Week van Ons Eten. In die week wordt stilgestaan bij de waarde van ons eten en de onmisbare rol die de Limburgse land- en tuinbouw hierin speelt. De Week van Ons Eten wil iedereen in Nederland bewust laten genieten van goed en gezond voedsel. Alles over voedsel heeft een plek tijdens De Week van Ons Eten, met name innovaties in alle schakels van de keten, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en diervriendelijkheid. Daarnaast roept de provincie op kandidaten te nomineren voor de prestigieuze Waarde-Ring die 8 oktober wordt uitgereikt.
Met het nieuwe Limburgs Actieplan Geluid (2024-2029) zet de Provincie een belangrijke stap richting een stillere en gezondere leefomgeving. Dit plan richt zich op het terugdringen van geluidbelasting veroorzaakt door verkeer op provinciale wegen. Het doel is om de ongewenste gezondheidseffecten, zoals ernstige hinder en slaapverstoring, die gepaard gaan met verkeersgeluid te beperken en tegelijkertijd de rust in stiltegebieden te behouden. Het provinciebestuur heeft het ontwerp voor het Limburgs Actieplan Geluid vrijgegeven voor inspraak.
De Provincie Limburg maakt zich op voor de komst van de Tour de France-karavaan op woensdag 14 augustus. Ter voorbereiding op dit bijzondere evenement organiseert de provincie samen met partners een gevarieerd activiteitenaanbod om inwoners van alle leeftijden te betrekken en te enthousiasmeren.
Op 23 mei vierde de Provincie Limburg de mijlpaal van de 30e Gezonde Basisschool van de Toekomst in Limburg. Basisschool De Letterdoes in Maastricht heeft sinds vandaag het predicaat 'Gezonde Basisschool van de Toekomst'. Het initiatief, gestart in 2015, bevordert gezond gedrag in het basisonderwijs om gelijke gezondheidskansen voor alle kinderen te creëren. Onderzoek toont aan dat de combinatie van gezonde voeding en bewegen effectief is. Verdere structurele steun van het Rijk is nodig om dit succes voort te zetten. Alle scholen ontvangen een appelboompje als symbool van vertrouwen en dankbaarheid.