Gedeputeerde Michael Theuns heeft medio mei een gesprek gehad met Chris Kuijpers, DG op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), en de uitvoerend directeur van Enexis, Astrid Bunt. In dat gesprek zijn de uitdagingen voor het aansluiten van woningen op het elektriciteitsnetwerk besproken.
Op het Landgoed Heerdeberg aan de Pater Kustersweg in Cadier en Keer (gemeente Eijsden-Margraten) liggen twee opvanglocaties voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Hier verblijven in totaal 98 jongeren in de leeftijd van 15 tot 18 jaar.
Samen met alle gemeenten in Limburg heeft de Limburgse Regietafel de manier waarop we met de Asielopgave willen omgaan opgeschreven in een visiedocument. Eind januari is dit document met alle colleges in Limburg besproken. Ook is er van verschillende gemeenten schriftelijk commentaar gekomen dat verwerkt is in het uiteindelijke visiedocument.
Bent u eigenaar van maatschappelijk vastgoed? Of houdt u zich bezig met het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed zoals scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen of monumenten? De subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) komt eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed tegemoet in de kosten om te verduurzamen. De afgelopen jaren was het budget van duurzaamheidssubsidie DUMAVA telkens binnen een dag op. Dankzij een veel grotere subsidiepot is er dit jaar meer geld over. Daarom kan een late aanvraag alsnog lonen. Aanvragen kan tot 31 oktober 2024.
Op 11 juni vond alweer de zesde editie van de Woonkamer Limburg plaats. In de Woonkamer bespreken (beleids)medewerkers van gemeenten, corporaties, de Provincie Limburg en het ministerie van BZK de voortgang en actuele stand van zaken rondom de Woondeal Limburg.
Leefbare steden en dorpen is één van de acht maatschappelijke opgaven waar Provincie Limburg zich voor inzet, met leefbaarheid als breed begrip waar alle beleidskaders aan bijdragen. Op 26 april 2024 is het nieuwe kader Leefbare steden en dorpen vastgesteld door Provinciale Staten.
In Heerlen wordt een innovatieve aanpak toegepast als onderdeel van de energie- en warmtetransitie. Hierbij wordt grondwater uit oude mijngangen, een overblijfsel uit de tijd van de steenkoolmijnen, hergebruikt als duurzame bron voor het verwarmen en koelen van woningen en gebouwen.
Met de zesde tranche zijn voor gemeente Stein 270 woningen gemoeid, Horst aan de Maas 264 en Heerlen 514 woningen. Stadsregio Parkstad Limburg diende een aanvraag in namens zes verschillende gemeenten, waarmee 313 woningen gebouwd gaan worden.
De derde aanvraagronde van het Volkshuisvestingsfonds is toegekend aan 14 gemeenten die gezamenlijk goed zijn voor 16 plannen. Drie projecten in de regio Parkstad ontvangen gezamenlijk ruim 21,5 miljoen euro.
De Rijksoverheid is op zoek naar nieuwe gebieden voor grootschalige woningbouw. In Limburg hebben daarom Provincie Limburg en de gemeenten Venlo, Weert, Roermond, Sittard-Geleen, Maastricht en Heerlen de handen in elkaar geslagen om samen te werken aan een Limburgse verstedelijkingsstrategie.