Gemeente Stein heeft flexibele oplossing voor huisvesten groot statushoudersgezin

10 mei 2023

Voor het huisvesten van grote statushoudersgezinnen is landelijk al lange tijd sprake van te weinig geschikte woningen. De gemeente Stein heeft daarvoor samen met woningcorporatie Zaam Wonen een oplossing bedacht.

Door de verbouwing van een leegstaande woning aan de Heerstraat Noord in Stein en het tijdelijk plaatsen van een tweedehands flexunit in de achtertuin, wordt er een goede woning gerealiseerd waar grote statushoudersgezinnen (max. 9 personen) gehuisvest kunnen worden.

Gezien de financiële situatie van het gezin dat hier nu gaat wonen is de huurprijs gemaximaliseerd op € 693,60 zijnde de (tweede) aftoppingsgrens per 1 januari 2023. Bij een huurprijs boven deze grens komt het gezin niet meer in aanmerking voor huurtoeslag.

De gemeente Stein heeft een provinciale subsidie ontvangen voor de aanschaf en plaatsing van de woonunit. De overige kosten worden in gelijke delen gedekt door de gemeente Stein en de woningcorporatie Zaam Wonen. Het tijdelijk plaatsen van de unit in de achtertuin is vergunningsvrij. De woning is en blijft een sociale huurwoning.

Flexibel

Zodra de kinderen het huis verlaten, is het de bedoeling dat het gezin een kleinere woning krijgt toegewezen. In deze grote woning kan dan weer een nieuw groot gezin gehuisvest worden. Dit en de tijdelijkheid van de flexwoning is tussen gemeente Stein en Zaam Wonen vastgelegd voor 15 jaar. Omdat het een tweedehands unit betreft, zal deze naar alle waarschijnlijkheid ook niet langer gebruikt of verplaatst kunnen worden. Dit is een mooi voorbeeld om te laten zien dat met een snelle flexibele aanpassing het huisvesten van grote gezinnen statushouders tot de mogelijkheden behoort.