Tijdens een gezamenlijke netwerkbijeenkomst met minister Conny Helder, ervaringsdeskundigen uit de zorg, experts, bestuurders en vertegenwoordigers van regionaal, nationaal en internationaal niveau is op donderdag 30 november officieel de aftrap gegeven voor de organisatie van het grootste zorginnovatiecongres van Nederland: ICT&health. Limburg en daarmee de hele Euregio is van 14 tot en met 16 mei 2024 hét centrum van de toekomst van de mondiale zorginnovatie.
Onder het motto “Buren ontmoeten” heeft het INTERREG V-A-EMR-project sinds 2021 meer dan 12.000 leerlingen over taal- en landsgrenzen heen gebracht, tientallen taaldocenten en scholen dankzij de Buurtaalconferentie in een netwerk samengebracht, het netwerk van Euregio(profiel)scholen met tientallen scholen uitgebreid en een nieuw drietalig multimediaal leerboek gecreëerd. EMRLingua vierde ook het slotevenement met de 3e Buurtaalconferentie: we kijken terug op een zeer geslaagd INTERREG-project onder leiding van de Euregio Maas-Rijn.
De voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, burgemeester Scholten van Venlo, gaf vorige week officieel het startschot van het ERMWIC-project: Euregionale Rijn-Maas-Waal Incidentbestrijding en Crisisbeheersing. Het project gaat voor Limburg een positieve impact opleveren op het gebied van grensoverschrijdende brandbeheersing, hulpverlening, ambulancehulpverlening, rampenbestrijding en crisisbeheersing.
Op 1 september opende de eerste oproep van CrossRoads Vlaanderen-Nederland. Kleine en middelgrote ondernemingen die over de landsgrenzen heen samenwerken en innoveren, kunnen tot 13 oktober subsidie aanvragen voor innovaties die maatschappelijke uitdagingen aanpakken.
In Brussel is de jaarlijkse State of the European Union uitgesproken door de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. In de toespraak over de Staat van de Unie wordt teruggekeken op de resultaten van het afgelopen jaar en worden de plannen van de Commissie voor het komende jaar aangekondigd. Met de Europese parlementsverkiezingen in juni 2024 in het vooruitzicht, blijft de klimaat een belangrijk thema. Daarnaast krijgen ook arbeid, het creëren van een gunstige concurrentiepositie voor bedrijven (ook voor het MKB) en de uitbreiding van de EU veel aandacht. Deze ambities zijn ook van invloed op Limburg.
Vertoro, gevestigd op Brightlands Chemelot Campus, is het eerste Limburgse bedrijf dat een subsidie uit het Europese Just Transition Fund (JTF) in de wacht sleept. Daarbij ontvangt het ook cofinanciering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Met de subsidie van €1.228.665,- gaat Vertoro de fabriek opschalen waar van biomassa bio-olie wordt gemaakt. Uit deze bio-olie gaat het ook op grote schaal duurzame grondstoffen halen voor de chemische industrie. Dat is een flink stap vooruit in de vergroening van Chemelot.
Het nieuwe internationale onderzoeks- en demonstratieproject SYSCHEMIQ krijgt een financiële impuls van 9,6 miljoen euro vanuit het Horizon Green Deal-programma van de Europese Unie. Die is bedoeld om de systeemtransitie naar een circulaire economie in de regio een boost te geven. SYSCHEMIQ is de eerste concrete uitwerking van het Chemelot Circular Hub-programma met daarin de ambitie van de regio Limburg om de eerste Circular Hub van Europa te worden. Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen is de trekker van het project en vormt samen met SABIC, TNO en de
Universiteit Maastricht de kerngroep van het SYSCHEMIQ-consortium.
Tijdens een driedaags werkbezoek hebben Cyrill Jean Nunn, de Duitse ambassadeur in Nederland, Ronald van Roeden, de Nederlandse ambassadeur in Duitsland en Peter Schuurman, Consul-Generaal van Nederland in Düsseldorf de grensregio van Duitsland en Nederland beter leren kennen. De ambassadeurs onderstrepen daarmee het belang van grensoverschrijdende samenwerking voor beide landen.
De Europese Unie stelt een miljoenensubsidie ter beschikking voor de doorontwikkeling van drie Limburgse binnenhavens, namelijk de Willem Alexander Haven in Roermond, de haven van Chemelot in Stein en de Beatrixhaven in Maastricht. Het betreft in totaal vier projecten met een totale investering van 76,3 miljoen, waarvoor Europa 37,4 bijdraagt.
De coronapandemie, het hoogwater en verschillende natuurbranden hebben ons de afgelopen jaren laten zien dat crises niet stoppen aan de grens. Een goede samenwerking tussen veiligheidsregio’s in ons land, maar ook over de landsgrenzen heen, is daarom onmisbaar. Nederlandse veiligheidsregio’s langs de oostgrens werken al veel samen met Duitse partners, wat in 2017 in verschillende samenwerkingsovereenkomsten bezegeld is. Aan deze bestaande samenwerkingen wordt nu gezamenlijk een extra impuls gegeven in de vorm van het project ERMWIC.