Maastricht Debate: groot Europees verkiezingsdebat in Limburg

30 april 2024

Het Theater aan het Vrijthof in Maastricht vormde maandag 29 april het decor voor het Maastricht Debate. Acht topkandidaten van grote Europese politieke partijen gingen hier in debat, in aanloop naar de Europese Verkiezingen die op 6 juni gehouden worden.

Het Maastricht Debate werd georganiseerd door Studio Europa Maastricht en Politico in samenwerking met de gemeente Maastricht, Maastricht University en de Provincie Limburg. Voor Limburg is het debat een mooie gelegenheid om de provincie internationaal op de kaart te zetten, onder meer als de plek waar in 1992 het Verdrag van Maastricht gesloten werd. Namens de Provincie was dan ook een delegatie aanwezig, met onder meer gouverneur Emile Roemer en gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders, om de kandidaten te ontvangen.

Jongeren bereiken

Hoofddoel van het Maastricht Debate was Europese jongeren bereiken; zij konden vooraf vragen en thema’s indienen. De politici, afkomstig van acht Europese politieke partijen, debatteerden met elkaar over klimaatverandering, democratie en veiligheidsbeleid. Aanwezig waren onder meer de huidige voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en de Nederlandse lijsttrekker Bas Eickhout. Het Maastricht Debate is het grootste verkiezingsdebat in aanloop naar de Europese Verkiezingen, die plaatsvinden op 6 juni.

Terugkijken

Tijdens het debat vond op het Vrijthof een gratis verkiezingsfestival plaats, waar zo’n 250 jongeren het debat live meekeken op de schermen. Het debat gemist? Kijk het dan terug op Maastrichtdebate.eu.