Herzogenrath beleeft derde editie van het Drielandenfeest

28 mei 2024

Afgelopen weekend beleefden Nederlanders, Duitsers en Belgen het Drielandenfeest. Het feest dat de samenleving in de Euregio viert. In 2022 vond het Drielandenfeest voor het eerst plaats in Vaals en in 2023 volgde een editie in Plombières, België. Dit jaar was Duitsland aan de beurt en was Herzogenrath gastlocatie voor het feest.

Feest voor de Euregio

Iedere dag reizen we heen en weer in de Euregio. Vanuit onze provincie bezoeken we de Duitse en Belgische buren en omgekeerd bezoeken zij ons. We doen bij elkaar boodschappen, we werken en wonen over de grens, we bezoeken elkaars evenementen... het grenzeloos samenleven zit in het DNA van deze regio. Achter de schermen maken overheden, bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en vele anderen dit mogelijk. Het Drielandenfeest viert onze co-existentie en de Euregionale samenwerking.

Gevarieerd programma

De festiviteiten vonden plaats op het Ferdinand-Schmetz-Platz in Herzogenrath. Mensen konden genieten van een uitgebreid cultureel aanbod, met optredens van onder andere de lokale dansvereniging en muziek van de fanfare. Ook was er ruimte voor een paneldiscussie over grensoverschrijdende samenwerking en waren partners uit de Euregio aanwezig om te vertellen over toeristische mogelijkheden, onderwijs, het leren van buurtalen, financiering van Euregionale projecten en nog veel meer.

Organisatie

Het Drielandenfeest wordt georganiseerd door de EGTS Euregio Maas-Rijn en de Werkgroep Charlemagne Grensregio (AG Charlemagne), die bestaat uit StädteRegion Aachen, de Stadt Aachen, Oost-België en Parkstad Limburg. In Herzogenrath hebben zij een partner gevonden die net zo gepassioneerd is over grensoverschrijdend werken. Het Drielandenfeest wordt ondersteund door het staatsinitiatief Europacheques van de minister van Bonds- en Europese Zaken, Internationale Zaken en Media en het hoofd van de Staatskanselarij van Noordrijn-Westfalen.


Deelnemers van de paneldiscussie 'grensoverschrijdende samenwerking' tijdens het Drielandenfeest in Herzogenrath.
Foto: © AG Charlemagne

Toeschouwers van de paneldiscussie 'grensoverschrijdende samenwerking' tijdens het Drielandenfeest in Herzogenrath.

Foto: © AG Charlemagne

Impressie van het Drielandenfeest op het Ferdinand-Schmetz-Platz in Herzogenrath.

Foto: © AG Charlemagne