Bewoners uit het Geulgebied kunnen vanaf eind januari in werkateliers hun ideeën en aandachtspunten delen voor maatregelen tegen wateroverlast. Deze werkateliers zijn onderdeel van de verkenning naar welke mix van maatregelen nodig is voor het stroomgebied van de Geul, van de bron in België tot de monding in de Maas. De ideeën van bewoners zijn belangrijk, omdat zij lokale gebiedskennis hebben en vaak een goede kijk hebben op wat er speelt en wat nodig is om wateroverlast te voorkomen.
Eén van de aanbevelingen uit de Beleidstafel Wateroverlast en hoogwater is het uitvoeren van een bovenregionale stresstest. Deze richt zich op wateroverlast.
De samenwerking is een serie van twaalf projecten en tal van toevoegingen, die diverse functies in de regio aanzienlijk hebben verbeterd. Onder andere de projectresultaten, twee fietsroutes, een boekje met verhalen en vier video’s laten het succes van de samenwerking zien.
Het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) heeft een financiële bijdrage toegezegd aan Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) voor de herinrichting van landbouwpercelen in het grondwaterbeschermingsgebied Roodborn bij Eys. Deze percelen grenzen aan het waterwingebied Roodborn, waar WML grondwater wint voor het maken van Limburgs drinkwater. De herinrichting draagt bij aan een vertraagde afstroming van regenwater én voor een betere waterinfiltratie in de ondergrond, en dus voor minder wateroverlast. Ook het fonds Natuurkracht subsidieert het project.
In het Bunder- en Elslooërbos bij Geulle stroomt de Leukderbeek, een belangrijke plek voor de bedreigde vuursalamander. Helaas zorgt extreme regenval hier steeds vaker voor problemen.
Drie projectplannen voor waterveiligheid zijn in voorbereiding. Voor het Geulgebied kunnen bewoners tot 2 januari meedenken over oplossingen. De plannen voor Arcen liggen momenteel ter inzage. Voor het Zuidelijk Maasdal zijn de antwoorden op inspraakreacties gepubliceerd.
Provincie Limburg en WML zetten zich samen in om te zorgen voor voldoende drinkwater in Limburg en hebben het Limburgs Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen 2023-2030 vastgesteld. Uit dit programma blijkt dat in Limburg tot 2030 voldoende drinkwater beschikbaar is. Belangrijk hierbij is dat WML de komende jaren de geplande maatregelen kan uitvoeren die nodig zijn om grondwater te onttrekken ten behoeve van de drinkwatervoorziening in Limburg. Daarnaast is het van belang dat er geen onverwachte grootschalige ontwikkelingen plaatsvinden die de vraag naar drinkwater beïnvloeden.
Om wateroverlast in Limburg aan te pakken, stelt het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) €10 miljoen subsidie beschikbaar in de vorm van een subsidieregeling. Deze regeling biedt een financiële stimulans voor projecten die op de korte termijn bijdragen aan het verminderen van wateroverlast. De regeling wordt opengesteld op 3 december 2024 en loopt tot 1 januari 2027.
Op donderdag 26 september vierde de Vlaams Nederlandse Bilaterale Maascommissie (VNBM) haar 20 jarig jubileum. De VNBM werd in 2004 opgericht om grensoverschrijdend samen te werken aan de hoogwaterbescherming en het beheer van de gemeenschappelijke Maas. Tijdens een druk bezocht netwerkevent op 26 september werd teruggeblikt op twee decennia samenwerking en vooruit gekeken naar de uitdagingen van de toekomst die blijvend om aandacht en samenwerking vragen.