Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft het Programma Baarlo – Hout-Blerick met het daarin opgenomen voorkeursalternatief vastgesteld. Met dit besluit en de ondertekening van de bestuursovereenkomst komt het project in de planuitwerkingsfase waarin de maatregelen verder worden uitgewerkt.
De regionale overheden in Limburg en de Rijksoverheid presenteren in het plan “Gericht aan de slag” gezamenlijk hun strategie om bewoners van de provincie beter te beschermen tegen extreme wateroverlast.
In dit plan staat hoe toegewerkt wordt naar oplossingen om de Geul, Roer en de Geleenbeek veiliger te maken. Daarnaast is beschreven hoe er beter rekening gehouden wordt met water bij plannen in de openbare ruimte en op welke manier inwoners zichzelf en hun eigendommen kunnen beschermen. Ook komt er een systeem om inwoners beter en sneller te waarschuwen bij extreme neerslag en kunnen inwoners advies op maat krijgen over maatregelen die ze zelf kunnen treffen. Deze onderdelen en de manier waarop hier de komende 15 jaar aan gewerkt wordt, staan in het zogeheten opbouwplan van het gezamenlijke Programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL). Dit programma is een jaar na de ernstige overstromingen in Limburg gestart en is een samenwerking van alle Limburgse gemeenten, Waterschap Limburg, Provincie Limburg en het Rijk.
Bij Risk Factory Limburg-Noord is op dinsdag 23 mei 2023 op feestelijke wijze het scenario ‘Waterveiligheid’ geopend. Acht basisschoolleerlingen van basisschool De Startbaan uit Velden hebben samen met Lia Roefs (Gedeputeerde Wonen, Water, Ruimte en Landbouw van Provincie Limburg) en Carolien Angevaren (Algemeen Directeur Veiligheidsregio Limburg-Noord) dit scenario voor het eerst ervaren.
De Nederlandse overheid investeert 49,5 miljoen euro in een subsidie voor een duurzamere manier van goederenvervoer. Ze willen dat bedrijven hun goederen meer via het water en spoor gaan vervoeren in plaats van over de weg. Dit draagt bij aan het verduurzamen van de logistiek en het helpt om files te verminderen.
Op de campus van de TU Delft bevindt zich een bijzonder dorpje: The Green Village. Dit is een openlucht-laboratorium voor duurzame innovatie op het gebied van de gebouwde omgeving (wijk-, straat-, en gebouwniveau). Onderzoekers, studenten, start-ups, ondernemers en overheden werken op The Green Village aan de innovatieopgaven van vandaag en morgen.
Tot 26 mei is de voorjaarsronde van het EFRO-subsidieprogramma OP-Zuid opengesteld. Het subsidieprogramma richt zich op innovaties op het gebied van transities in energie, gezondheid, landbouw, grondstoffen en klimaat.
Op de achtergrond begon het Sint Antoniusgilde uit Well te spelen, direct nadat minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers zijn handtekening onder de Bestuursovereenkomst Gebiedsontwikkeling Groene Rivier Well heeft gezet. Gedeputeerde Lia Roefs, wethouder van Gemeente Bergen Antoon Splinter en bestuurder Jos Teeuwen van Waterschap Limburg zetten, in het bijzijn van bewoners, ook hun handtekening onder de bestuursovereenkomst. Daarmee zijn de afspraken voor de planuitwerkingsfase van de gebiedsontwikkeling in Well vastgelegd.
Het onafhankelijk onderzoeksbureau Enneüs heeft in opdracht van het Programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) een inwonersonderzoek uitgevoerd. Het onderzoek is gedaan om inzicht te krijgen in welke mate inwoners van Limburg voorbereid zijn op extreme wateroverlast en welke informatie en ondersteuning ze nodig hebben. Ruim 1250 inwoners hebben de vragenlijst ingevuld. De uitkomsten worden meegenomen in de verdere uitwerking van de plannen.
In 2023 zijn er twee openstellingen gepland voor het thema klimaat. In het voorjaar (24 april-26 mei) gaat het om ‘water’ en in het najaar (2 oktober-17 november) om ‘water en bodem’.
In het najaar van 2022 heeft de openstelling Niet Productieve investeringen Water uit het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) plaatsgevonden. Dit was de laatste mogelijkheid om Europese middelen in te zetten voor waterdoeleinden in het landelijk gebied binnen POP3.