2022 was het jaar waarin de eerste nieuwsbrief Natuur & Water werd verstuurd, waarin de videoreeks ‘Wij houden van Natuur’ is gelanceerd en nieuwsitems op de provinciale social media kanalen zijn gedeeld. In dit overzicht kijken we terug op de meest gelezen artikelen.
De Provincie Limburg heeft in de zomer van 2022 een subsidieregeling opengesteld voor het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3), paragraaf 6: niet-productieve investeringen water. Hierbij zijn drie aanvragen gehonoreerd voor een bedrag van ruim 4 miljoen euro. Het gaat om projecten die bijdragen aan de verbetering van waterkwaliteit, het tegengaan van droogte en wateroverlast. Hiermee wordt invulling gegeven aan het Provinciaal Waterprogramma, waarbij het realiseren van een duurzaam, robuust en ecologisch gezond watersysteem centraal staat.
Donderdag 26 januari 2023 heeft kennisinstituut Deltares tijdens een webinar de resultaten gepresenteerd van de watersysteemanalyse in Limburg. Dit feitelijk onderzoek vond plaats in opdracht van de Provincie Limburg en Waterschap Limburg naar aanleiding van het hoogwater in juli 2021. Er is een analyse gemaakt hoe de watersystemen van beken en rivieren in het zuidelijke deel van Limburg werken bij extreem natte weersomstandigheden. Het webinar is terug te kijken en het rapport, inclusief een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden, is gepubliceerd op www.waterschaplimburg.nl/resultaten-watersysteem-deltares en op www.limburg.nl/deltares
De provincies Noord-Brabant en Limburg, waterschap Aa en Maas en Waterschap Limburg hebben een intentieovereenkomst gesloten over de onttrekking van grondwater in de bufferzones rondom het Natura 2000-gebied Groote Peel, Deurnsche Peel en Mariapeel (Peelvenen). In de overeenkomst staan afspraken voor de komende twee jaar om het waterbeheer verder te verbeteren en om voorbereidingen te treffen voor de vernieuwing van het Natura 2000-beheerplan Peelvenen. In deze overgangsperiode wordt onderzocht wat nodig is om het natuurgebied verder te beschermen tegen verdroging en worden vrijwillige maatregelen gestimuleerd om meer water vast te houden en minder (grond)water te gebruiken.
Onderzoeksbureau Deltares presenteert 26 januari in een webinar de resultaten van de watersysteemanalyse voor de Geul, Geleenbeek en Roer. Dit webinar kunt u na aanmelding live volgen van 11.00 tot 12.30 uur of achteraf bekijken.
Op 19 december 2022 heeft minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) het eindadvies van de Beleidstafel wateroverlast en hoogwater naar de Tweede Kamer gestuurd. De beleidstafel concludeert dat bij zulke grootschalige en extreme neerslag zoals in Limburg in juli 2021, wateroverlast en overstromingen niet te voorkomen zijn. Daar zijn we onvoldoende op voorbereid. In het eindadvies Voorkomen kan niet, voorbereiden wél, staan aanbevelingen aan overheden om Nederland beter voor te bereiden op extreme neerslag. De betrokken overheden in Limburg herkennen de aanbevelingen.
Samen met de andere provincies hebben we onze zorgen geuit over de haalbaarheid van de stikstofplannen van het Rijk. Woensdag 14 december stuurden we onze notities naar een commissie van de Tweede Kamer, waarin we kenbaar maken wat we nog nodig hebben van de overheid om de klimaat- en stikstofdoelen te kunnen halen. 1 juli 2023 moeten de provinciale stikstofplannen op tafel liggen, maar vooralsnog biedt het kabinet geen duidelijkheid over regionale doelen voor natuur, water en klimaat.
In totaal hebben 111 ondernemers een tegemoetkoming aangevraagd voor fors omzetverlies door het hoogwater in 2021. De aangevraagde steun bedraagt meer dan zes miljoen euro.
De afgelopen drie jaar is veel werk verzet rondom de beken de Kanjel en Gelei in het Buitengebied Geul & Maas. Er werd zo'n 25.000 m3 slib verwijderd. Daardoor kan het water beter door de beken en de vijvers stromen, en wordt wateroverlast voorkomen.
Na het besluit van minister Harbers kan in 2023 de MIRT-verkenning van het project Zuidelijke Maasoevers starten. De hiervoor benodigde startbeslissing zal naar verwachting in april 2023 ter besluitvorming worden voorgelegd aan de minister.