De Provincie Limburg gaat een alliantie oprichten over kernenergie in Limburg. Uit technisch onderzoek is gebleken dat kernenergie in Limburg haalbaar is in de vorm van kleine modulaire reactoren (SMR’s). De alliantie gaat verder onderzoek doen en kennisdeling faciliteren rondom SMR’s in Limburg. Ook gaat de alliantie het maatschappelijke debat faciliteren.
Een fiets is voor kinderen in Nederland belangrijk. Ze kunnen er mee naar school, vriendjes en de sportclub. Opgroeiende kinderen hebben regelmatig een grotere fiets nodig. Ook blijkt dat volwassenen vaker voor de fiets kiezen als ze als kind ook veel gefietst hebben. De ANWB startte daarom het landelijke Kinderfietsenplan ‘Ieder kind een fiets’. Ook in Limburg zijn verschillende (sociale) werkplaatsen waar kinderfietsen worden opgeknapt aan de slag met dit project. Stichting Leergeld geeft de opgeknapte fietsen aan kinderen voor wie een eigen fiets niet vanzelfsprekend is. Op donderdag 26 januari werd de Limburgse aanpak gestart bij WerkvoorHeerlen.
Gedeputeerden Maarten van Gaans-Gijbels en Stephan Satijn tekenden namens Provincie Limburg een intentieverklaring met het Rijk en OCI voor de verduurzaming van het bedrijf. De intentieverklaring beschrijft drie mogelijke verduurzamingsroutes om te zorgen dat de ammoniak en methanol die geproduceerd of geïmporteerd wordt groen is.
Minister Jetten van Klimaat en Energie heeft het Landelijk Actieplan Netcongestie (LAN) in ontvangst genomen. Sinds de aankondiging van netschaarste heeft de provincie Limburg in een taskforce gewerkt aan een plan van aanpak om meer ruimte op het stroomnet te maken. Dat kan door het elektriciteitsnet sneller te verzwaren, met nieuwe regelgeving slimmer gebruik van het stroomnet te stimuleren en aan te zetten tot meer flexibel energieverbruik.
De energieprijzen zijn explosief gestegen waardoor meer huishoudens in Limburg het financieel zwaar hebben. Isoleren en verduurzamen van de woningen in Limburg zijn de belangrijkste stappen om de vraag naar energie te beperken en daarmee de hoge kosten voor huishoudens in te dammen. Provincie Limburg heeft een samenwerkingstraject geïnitieerd tussen het Rijk, gemeenten en woningbouwcorporaties om bij deze verduurzamingsopgave te ondersteunen. De oogst is een actieplan voor de aanpak van energiearmoede op middellange termijn waarmee vanaf januari 2023 wordt gestart.
Limburgse energiecoöperaties kunnen voor de ontwikkeling van duurzame energieprojecten gebruik maken van het Ontwikkelfonds voor Energiecoöperaties. Het bedrag dat energiecoöperaties in Limburg uit dit fonds kunnen lenen voor de ontwikkeling van zonne-energieprojecten is verhoogd. Het afgelopen jaar is gebleken dat het maximale leenbedrag niet toereikend is om de kosten voor het opzetten van zonne-energieprojecten te dekken. Met de verhoging van het maximale leenbedrag naar €535.000,- kan het Ontwikkelfonds beter aansluiten op de vraag van energiecoöperaties.
De Europese Commissie heeft het subsidieprogramma Just Transition Fund (JTF) van 623 miljoen euro goedgekeurd voor Nederland. 178 miljoen gaat naar de JTF-regio’s in Zuid-Nederland: Zeeuws-Vlaanderen/Vlissingen-Oost, West-Noord-Brabant en Zuid-Limburg (Chemelot Campus). Deze gebieden kennen veel zware industrie en worden hard getroffen door de overgang naar een klimaatneutraal Europa in 2050, bijvoorbeeld door banenverlies. Elke regio krijgt bijna 60 miljoen euro om de transitie van emissie-intensieve industrieën te versnellen en toekomstbestendige banen te creëren.
De Europese Commissie heeft goedkeuring gegeven aan een impuls van ongeveer 200 miljoen euro voor het stimuleren van Vlaams-Nederlandse samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen, ngo’s en overheden, in de periode tot 2027. Deze steun kadert in het Interreg-programma. Daarmee intensiveert Europa haar inspanningen om de interne grenzen binnen de unie te slechten.
Limburgse samenwerking versterkt Haagse plannen
Het kabinet heeft in de Troonrede vandaag een beroep gedaan op de veerkracht en gezamenlijkheid van alle Nederlanders. Waarden die we in Limburg traditioneel hoog in het vaandel hebben staan. Als provincie voelen we de verantwoordelijkheid om samen met het Rijk en gemeenten bij te dragen aan een toekomstbestendig Nederland. Waar Den Haag bijvoorbeeld op korte termijn mensen te hulp schiet die hun energierekening niet meer kunnen betalen, helpen we in Limburg onze inwoners om energie te besparen en hun huis te verduurzamen. Zo versterken we elkaar. Juist in deze lastige tijden is het van belang dat overheden op alle niveaus optimaal met elkaar samenwerken, zodat we ervoor zorgen dat iedereen kan blijven meedoen. Limburg doet daarbij een beroep op het kabinet om actief werk te maken van de specifieke uitdagingen en kansen van grensregio’s zoals de onze.
Netbeheerder TenneT heeft gedeeltelijk ruimte gevonden op het elektriciteitsnetwerk in Limburg en Brabant. Door flexibel om te gaan met het elektriciteitsnetwerk kan vanaf december het net intensiever worden benut. Alle contracten voor afname van elektriciteit (door grootverbruikers) kunnen daardoor weer worden afgesloten. Daarnaast komt er ook voor teruglevering van elektriciteit weer ruimte beschikbaar, waardoor een aantal wind- en zonneparken kunnen worden aangesloten. Maar de extra ruimte is niet voldoende om álle partijen aan te sluiten die op dit moment in de wachtrij staan in Limburg.