De Provincie Limburg gaat een alliantie oprichten over kernenergie in Limburg. Uit technisch onderzoek is gebleken dat kernenergie in Limburg haalbaar is in de vorm van kleine modulaire reactoren (SMR’s). De alliantie gaat verder onderzoek doen en kennisdeling faciliteren rondom SMR’s in Limburg. Ook gaat de alliantie het maatschappelijke debat faciliteren.
Na een spannende pitch door de Top 6 van de Limburgse Circulaire Innovatie Top 2023 werd Solarge de winnaar van de juryprijs. Het publiek in deze live-uitzending koos unaniem voor Greenholds. Uit de vele inzendingen stelde de jury eerder al een Top 20 samen. De beste zes presenteerden vanmiddag, woensdag 8 februari, hun innovatie in een korte pitch vanuit de Limburgse Werkgevers Vereniging in Roermond. Het publiek kon de finale via een livestream volgen.
Een fiets is voor kinderen in Nederland belangrijk. Ze kunnen er mee naar school, vriendjes en de sportclub. Opgroeiende kinderen hebben regelmatig een grotere fiets nodig. Ook blijkt dat volwassenen vaker voor de fiets kiezen als ze als kind ook veel gefietst hebben. De ANWB startte daarom het landelijke Kinderfietsenplan ‘Ieder kind een fiets’. Ook in Limburg zijn verschillende (sociale) werkplaatsen waar kinderfietsen worden opgeknapt aan de slag met dit project. Stichting Leergeld geeft de opgeknapte fietsen aan kinderen voor wie een eigen fiets niet vanzelfsprekend is. Op donderdag 26 januari werd de Limburgse aanpak gestart bij WerkvoorHeerlen.
Laten zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt, en dan speciaal voor mkb-bedrijven. Dat doen we tijdens de landelijke Week van de Circulaire Economie, vanuit circulaire hubs verspreid over het hele land. Van 6 t/m 11 februari 2023 is er in Limburg elke dag wel iets interessants te doen.
Limburgse energiecoöperaties kunnen voor de ontwikkeling van duurzame energieprojecten gebruik maken van het Ontwikkelfonds voor Energiecoöperaties. Het bedrag dat energiecoöperaties in Limburg uit dit fonds kunnen lenen voor de ontwikkeling van zonne-energieprojecten is verhoogd. Het afgelopen jaar is gebleken dat het maximale leenbedrag niet toereikend is om de kosten voor het opzetten van zonne-energieprojecten te dekken. Met de verhoging van het maximale leenbedrag naar €535.000,- kan het Ontwikkelfonds beter aansluiten op de vraag van energiecoöperaties.
De Europese Commissie heeft het subsidieprogramma Just Transition Fund (JTF) van 623 miljoen euro goedgekeurd voor Nederland. 178 miljoen gaat naar de JTF-regio’s in Zuid-Nederland: Zeeuws-Vlaanderen/Vlissingen-Oost, West-Noord-Brabant en Zuid-Limburg (Chemelot Campus). Deze gebieden kennen veel zware industrie en worden hard getroffen door de overgang naar een klimaatneutraal Europa in 2050, bijvoorbeeld door banenverlies. Elke regio krijgt bijna 60 miljoen euro om de transitie van emissie-intensieve industrieën te versnellen en toekomstbestendige banen te creëren.
De vier Brightlands-campussen vormen samen de innovatiemotor van Limburg. De komende maanden gaat Brightlands het imago van Limburg als innovatieve en technologische regio ook over de provinciegrens helpen versnellen met een podcastserie over Brightlands: Tomorrow’s Life.
Brightlands staat met een circulair paviljoen op het Ketelhuisplein in Eindhoven op de Dutch Design Week. Het paviljoen is van 22 oktober tot en met 30 oktober te bezoeken. DDW is met ruim 350.000 bezoekers het grootste design- en innovatie-evenement van Noord-Europa en focust net als Brightlands op vernieuwing en cross-overs.
De Europese Commissie heeft goedkeuring gegeven aan een impuls van ongeveer 200 miljoen euro voor het stimuleren van Vlaams-Nederlandse samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen, ngo’s en overheden, in de periode tot 2027. Deze steun kadert in het Interreg-programma. Daarmee intensiveert Europa haar inspanningen om de interne grenzen binnen de unie te slechten.
Limburgse samenwerking versterkt Haagse plannen
Het kabinet heeft in de Troonrede vandaag een beroep gedaan op de veerkracht en gezamenlijkheid van alle Nederlanders. Waarden die we in Limburg traditioneel hoog in het vaandel hebben staan. Als provincie voelen we de verantwoordelijkheid om samen met het Rijk en gemeenten bij te dragen aan een toekomstbestendig Nederland. Waar Den Haag bijvoorbeeld op korte termijn mensen te hulp schiet die hun energierekening niet meer kunnen betalen, helpen we in Limburg onze inwoners om energie te besparen en hun huis te verduurzamen. Zo versterken we elkaar. Juist in deze lastige tijden is het van belang dat overheden op alle niveaus optimaal met elkaar samenwerken, zodat we ervoor zorgen dat iedereen kan blijven meedoen. Limburg doet daarbij een beroep op het kabinet om actief werk te maken van de specifieke uitdagingen en kansen van grensregio’s zoals de onze.