Op 7 februari jl. hebben Gedeputeerde Staten het projectplan voor dijkverbetering in Belfeld goedgekeurd. Dit projectplan is door het Waterschap Limburg opgesteld en eind 2022 vastgesteld.
De Pater Sangersbrug tussen Maaseik (BE) en Echt‐Susteren (NL) heeft al heel wat jaren op de teller staan en is dringend aan vervanging toe. Daarom wordt twintig miljoen euro uitgetrokken voor de bouw van een nieuwe brug.
De watercrisis van juli 2021 lijkt misschien al ver weg, maar is voor velen nog steeds zeer actueel en vooral urgent. Naar aanleiding van deze watercrisis is door de gezamenlijke overheden (gemeenten, Waterschap Limburg, Provincie Limburg en het Rijk) het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) gestart om de bewoners van Limburg in de toekomst beter te beschermen en voor te bereiden op extreme wateroverlast.
De gezamenlijke overheden zijn aan de slag met maatregelen die de waterveiligheid structureel verhogen. Daarnaast is voorbereiding op extreme situaties erg belangrijk.
Bewustwording van de potentiële gevolgen van klimaatverandering, een betere voorbereiding hierop en waar mogelijk hulp hierbij vanuit de overheden, zorgt uiteindelijk voor een betere bescherming en minder schade. Om te weten te komen hoe het met het waterbewustzijn in Limburg gesteld is, wordt een onderzoek gestart.
Op 16 februari jl. hebben Provincie Limburg, Waterschap Limburg, gemeente Maasgouw en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een handtekening gezet onder de bestuursovereenkomst Thorn - Wessem. Hiermee hebben zij de ambitie vastgelegd om binnen het projectgebied Thorn - Wessem tot een gebiedsontwikkeling te komen waarin de verschillende hoogwaterbeschermingsopgaven zijn afgestemd.
Waterschap Limburg voert vanaf medio januari een aantal weken werkzaamheden uit aan stuw Katsberg. Om het werk te kunnen uitvoeren zal de aanvoer van het water lager zijn. Dit kan plaatselijk leiden tot een tijdelijk lager waterpeil.
Voor ondernemers met een bedrijf in een beschermingsgebied voor de drinkwatervoorziening gelden speciale regels. Daarom kregen zij begin december 2022 een brief met een informatieve folder.
Het Grensmaasproject heeft in 2022 veel mijlpalen gekend en gaat ook in 2023 onverminderd door. We blikken in dit artikel terug op vorig jaar en wat er dit jaar op de planning staat.
2022 was het jaar waarin de eerste nieuwsbrief Natuur & Water werd verstuurd, waarin de videoreeks ‘Wij houden van Natuur’ is gelanceerd en nieuwsitems op de provinciale social media kanalen zijn gedeeld. In dit overzicht kijken we terug op de meest gelezen artikelen.
De Provincie Limburg heeft in de zomer van 2022 een subsidieregeling opengesteld voor het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3), paragraaf 6: niet-productieve investeringen water. Hierbij zijn drie aanvragen gehonoreerd voor een bedrag van ruim 4 miljoen euro. Het gaat om projecten die bijdragen aan de verbetering van waterkwaliteit, het tegengaan van droogte en wateroverlast. Hiermee wordt invulling gegeven aan het Provinciaal Waterprogramma, waarbij het realiseren van een duurzaam, robuust en ecologisch gezond watersysteem centraal staat.
Donderdag 26 januari 2023 heeft kennisinstituut Deltares tijdens een webinar de resultaten gepresenteerd van de watersysteemanalyse in Limburg. Dit feitelijk onderzoek vond plaats in opdracht van de Provincie Limburg en Waterschap Limburg naar aanleiding van het hoogwater in juli 2021. Er is een analyse gemaakt hoe de watersystemen van beken en rivieren in het zuidelijke deel van Limburg werken bij extreem natte weersomstandigheden. Het webinar is terug te kijken en het rapport, inclusief een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden, is gepubliceerd op www.waterschaplimburg.nl/resultaten-watersysteem-deltares en op www.limburg.nl/deltares