De aanbesteding voor de dijkversterking, dijkverlegging, de meekoppelkansen en het beekherstel in Arcen kan van start gaan. Bijzonder in Arcen is de kering door de achtertuinen van 36 bewoners en ondernemers. Bewoners hebben hier een voorkeur voor een duurdere zelfsluitende kering. Om dit mogelijk te maken zijn er de afgelopen maanden afspraken gemaakt over de verdeling van risico’s en de bijdragen van alle partijen. Nu is het de beurt aan de marktpartijen. In een aanbesteding worden zij uitgedaagd te zoeken naar slimme en betaalbare oplossingen voor de complexe opgave in Arcen. Op 13 juli is er voor bewoners en ondernemers een informatieavond in MFA de Schans.
Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft de voorkeursbeslissing Lob van Gennep genomen. Met deze beslissing is een belangrijke stap gezet in het verder beschermen van de inwoners van Ven-Zelderheide, Ottersum, Milsbeek, Plasmolen en Middelaar tegen hoogwater. Het project start nu de planuitwerkingsfase waarin de dijkversterkings-, rivierkundige en ruimtelijke maatregelen in detail worden uitgewerkt.
Maandag 21 februari heeft een delegatie van het Europees Parlement, de Commissie Regionale Ontwikkeling, een bezoek aan Limburg gebracht. De aanleiding van het bezoek was de watersnoodramp van de zomer van 2021. Gedeputeerde Lia Roefs (Wonen, Water, Ruimte en Landbouw ontving zes Europarlementariërs, onder wie de voorzitter van deze commissie, Younous Omarjee en de Nederlandse vertegenwoordiger, Tom Berendsen. Zij hebben zich door diverse betrokkenen laten bijpraten over de impact van deze nationale ramp voor Limburg.
De Provincie Limburg, Gemeente Maasgouw en drie drinkwaterbedrijven gaan in beroep tegen de vergunning die is verleend om de Maasplas in Kinrooi (België) te verondiepen. Over de herkomst en verontreiniging van de grond die in de Maasplas terecht zou komen en de gevolgen daarvan op de omgeving is te weinig bekend. Om die reden zijn de partijen van mening dat dit inzicht er moet zijn voordat tot verondiepen overgegaan wordt. Zo wordt voorkomen dat de bodem en het water verontreinigd raken en daarmee het grondwater en de drinkwaterwinning in gevaar komt, dat Natura-2000 gebieden worden aangetast en dat in de regio waterrecreatie en toerisme onder druk komen te staan
Dertien partners ondertekenden het Clean Meuse Joint Statement tijdens de Eindconferentie van LIVES, Litter Free Rivers and Streams.
De beschikbaarheid van water staat enorm onder druk. In de opeenvolgende jaren 2018, 2019 en 2020 was sprake van extreme droogte. Aan de hand van het Deltaplan Hoge Zandgronden (DHZ), een regionale samenwerking tussen partners in Limburg en Noord-Brabant, komen vier waterschappen, de provincies, gemeenten, Rijkswaterstaat, ZLTO en LLTB, natuurorganisaties, landgoedeigenaren, drinkwatermaatschappijen én het bedrijfsleven samen in actie om te bouwen aan een robuust watersysteem. Dit systeem moet voorbereid zijn op weersextremen en daarbij watertekorten voorkomen. Een belangrijke mijlpaal hierbij is de bestuursovereenkomst voor de tweede fase DHZ, die op donderdag 16 december 2021 door de betrokken regionale organisaties is ondertekend tijdens het Regionaal Bestuurlijk Overleg Maas.
Het twaalfde Nationaal Deltacongres vond op donderdag 11 november 2021 plaats in het MECC te Maastricht. Dit jaarlijks terugkerend evenement is de plek voor iedereen die professioneel betrokken is bij (de uitvoering van) het nationaal Deltaprogramma. Gedeputeerde Lia Roefs (Wonen, Water, Ruimte en Landbouw) vroeg op het congres uitgebreid aandacht voor de urgentie en noodzaak om Limburg klimaatrobuust in te richten.
Minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat heeft vandaag de Limburgse Propositie Water in ontvangst genomen. Hierin wordt het Rijk uitgenodigd om samen met de regio te werken aan een structurele aanpak en financiering voor klimaatadaptatie om de watersystemen in Limburg klimaatrobuust te maken. Het Rijk wordt tevens opgeroepen de prioritering van de projecten in het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) aan te passen én om samen met de regio een fonds van 1,2 miljard euro te realiseren voor een meerjarig adaptief programma.
Op 27 september 2021 heeft minister Visser de eerste bestuursovereenkomst voor een dijkverlegging (systeemmaatregel) in de Limburgse Noordelijke Maasvallei ondertekend. Samen met de Provincie Limburg, Gemeente Venlo en Waterschap Limburg zette ze haar handtekening onder de Bestuursovereenkomst Arcen. Daarmee worden de afspraken voor de dijkverlegging en -versterking in Arcen-Noord, inclusief het voorkeursalternatief, definitief vastgelegd. Vertegenwoordigers namens de bewoners en ondernemers waren hierbij aanwezig.
Het kabinet heeft vandaag ingestemd met de schaderegeling om tegemoet te komen in materiële schade en gemaakte kosten die zijn ontstaan door de overstromingen in juli dit jaar.