De Provincie Limburg, de gemeenten Sittard-Geleen, Stein en Beek, Stichting Chemelot, CSP en DSM hebben vandaag (25 mei) afspraken ondertekend over het versterken van de veiligheid op en rondom Chemelot. Met deze afspraken creëren de partijen een nog veiligere leefomgeving op en rondom de site Chemelot.
Terwijl de eerste schop in de grond ging bij het IBA project ‘Open Club Klimmen’ in Voerendaal, worden in Brunssum de plannen afgerond voor een nieuwe inrichting van het Schutterspark.
Limburgers en niet-Limburgers, iedereen houdt van het Limburgse landschap. De eigenheid en diversiteit van de verschillende landschappen in de provincie heeft echter aandacht en zorg nodig. Provincie Limburg komt daarom met het Programma Landschap ‘Mooi Limburg. Samenwerken aan de identiteit van het Limburgs Landschap’. Vanuit vijf actielijnen zoekt de provincie samenwerking met gemeenten, Rijk, waterschap, stakeholders, agrariërs en burgers om de kostbare kwaliteit, identiteit en beleefbaarheid van het Limburgse landschap te behouden en te versterken.
Châlet d’n Observant vormde vandaag het decor voor de formele vernieuwing van de afspraken ter uitvoering van het Plan van Transformatie ENCI-gebied. Met de officiële ondertekening van een vernieuwde samenwerkingsovereenkomst maken de partners een belangrijke doorstart in de transformatie van dit waardevol en uniek gebied in Maastricht.
Samen met de andere provincies hebben we onze zorgen geuit over de haalbaarheid van de stikstofplannen van het Rijk. Woensdag 14 december stuurden we onze notities naar een commissie van de Tweede Kamer, waarin we kenbaar maken wat we nog nodig hebben van de overheid om de klimaat- en stikstofdoelen te kunnen halen. 1 juli 2023 moeten de provinciale stikstofplannen op tafel liggen, maar vooralsnog biedt het kabinet geen duidelijkheid over regionale doelen voor natuur, water en klimaat.
De Provincie Limburg stelt ruim € 69 miljoen ter beschikking voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) voor de periode 2023 tot en met 2028. Deze middelen worden als subsidie beschikbaar gesteld aan agrariërs en particulieren om hun agrarische percelen meer natuur- en milieuvriendelijk te beheren. Het is een reddingsboei om de inmiddels zeer kwetsbare vogel- en habitatsoorten te behoeden voor uitsterven als gevolg van dat de ecosystemen uit balans zijn. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet naar een meer natuurinclusieve landbouw met meer oog voor biodiversiteit en het beschermen van natuurlijke hulpbronnen, zoals bodem en water.
Hoe kan een goed woon- en werkklimaat gecombineerd worden met bereikbaarheid én ruimte? Op welke manieren kan er omgegaan worden met opgaven op het gebied van water, natuur, landbouw en landschap? Panorama Zuid-Limburg probeert deze vragen te beantwoorden. Samen met verschillende overheden zijn drie toekomstbeelden voor Zuid-Limburg in 2050 gemaakt. Deze beelden zijn nog niet af! Heeft u ideeën over de toekomst van deze regio, dan bent u van harte welkom deze te delen tijdens de expositie op diverse locaties in Zuid-Limburg.