In Limburg willen we dat iedereen in de toekomst energie kan gebruiken die duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar is om te voorzien in ieders basisbehoefte. Dat vraagt een functioneel en toekomstbestendig energiesysteem. De Provincie Limburg voert stevige regie op de aanpak van netcongestie (een overvol stroomnet) en toekomstbestendige energie-infrastructuur. Gedeputeerde Staten heeft op 1 april daarom het Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (pMIEK 2.0) vastgesteld. Dit geeft richting voor keuzes die gemaakt worden bij energieprojecten van groot maatschappelijk belang.
Voor de aansluiting van Energielandgoed Wells Meer op het elektriciteitsnet is een nieuw hoogspanningsstation op het Energielandgoed én een 150kV-kabelverbinding tussen dit station en het bestaande hoogspanningsstation Venray nodig. Provincie Limburg is van plan om een projectprocedure te starten voor deze aansluiting van het Energielandgoed op het landelijke elektriciteitsnet. Door een projectprocedure verleent Provincie Limburg toestemming om de kabel aan te gaan leggen.
De locatie van het nieuwe elektriciteitsstation van TenneT is bekend. Dat is besloten door Gedeputeerde Staten van Limburg. Er waren twee voorkeursalternatieven, waarvan er nu één de voorkeur heeft. Deze locatie, ten zuiden van de Bergerweg in de gemeente Sittard-Geleen (ten oosten van de Oude Postbaan), wordt de komende maanden verder onderzocht om te kijken of de meterkast van het elektriciteitsnet van Zuid-Limburg hier komt.
“Geef ons ruimte om te experimenteren en help ons om belangrijke projecten van de kant te krijgen.” Met die boodschap ontvingen ondernemers en bestuurders op 2 december de ministers Wiersma (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) en Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening). Tijdens een twee uur durend werkbezoek werden zij bijgepraat over de grote vraagstukken rond landbouw, verstedelijking en natuur in de streek. En over de aanpak van die vraagstukken: door te experimenteren, innoveren en vervolgens op te schalen.
Eind van dit jaar moet er een voorstel liggen voor het loket waar Limburgers terecht kunnen voor een vergoeding of andere hulp bij het verhelpen van mijnschade aan hun woningen. Dat is waar Patrick van der Broeck en Lilianne Ploumen als kwartiermakers van het Instituut voor Mens, Milieu en Mijnbouw Limburg (I3ML) hard aan werken. De kwartiermakers gebruiken praktijkcasussen, om op die manier ervaring op te doen met de afhandeling van schade en om te voorkomen dat het een papieren regeling wordt.
Met het nieuwe Limburgs Actieplan Geluid (2024-2029) zet de Provincie een belangrijke stap richting een stillere en gezondere leefomgeving. Dit plan richt zich op het terugdringen van geluidbelasting veroorzaakt door verkeer op provinciale wegen. Het doel is om de ongewenste gezondheidseffecten, zoals ernstige hinder en slaapverstoring, die gepaard gaan met verkeersgeluid te beperken en tegelijkertijd de rust in stiltegebieden te behouden. Het provinciebestuur heeft het ontwerp voor het Limburgs Actieplan Geluid vrijgegeven voor inspraak.
Provincie Limburg ontvangt een Rijksbijdrage van circa 3,6 miljoen euro om kleine en micro MKB-ondernemers en bedrijventerreinen te helpen bij het verduurzamen van hun bedrijf. Voor dit bedrag kunnen kleine en micro mkb-ondernemers ondersteund worden bij het maken van de juiste keuzes om te verduurzamen. Ook kunnen Limburgse bedrijventerreinen ondersteund worden bij het verhogen van de organisatiegraad ten behoeve van verduurzaming van het bedrijventerrein.
In Maasbracht, gelegen in de gemeente Maasgouw, bevinden zich diverse voorzieningen die zorgdragen voor een betrouwbare energievoorziening. Zowel de gasgestookte elektriciteitscentrale van RWE, Clauscentrale, als het 380 kV station van TenneT en 150 kV station van Enexis met verbindingen naar Zuid-Limburg, Brabant/Oost-Nederland, Eindhoven, Duitsland en België, vormen al decennialang en zeker ook vandaag de dag een landelijk 'energieknooppunt'. Met de voortschrijdende energietransitie staan er tal van nieuwe, grootschalige energieprojecten van nationaal en provinciaal belang op stapel voor Limburg. De Provincie Limburg, gemeente Maasgouw en RWE hebben gezamenlijk een onderzoek laten uitvoeren om te bepalen hoe deze energieprojecten mogelijkerwijs ruimtelijk kunnen worden ingepast in het Clausgebied en haar omgeving.
Deze week was de officiële opening van het nieuwe fietspad tussen Belfeld en Reuver. Het fietspad is onderdeel van de provinciale doorfietsroute tussen Venlo, Roermond en Sittard. Samen met wethouders van Gemeente Venlo en Beesel, Marij Pollux en Marcel Roelofs, opende gedeputeerde Jasper Kuntzelaers het nieuwe fietspad door een proefrit te maken.
Om heel Zuid-Limburg, inclusief Chemelot, van elektriciteit te kunnen blijven voorzien, moet er een nieuw hoogspanningsstation worden gebouwd in Graetheide met een capaciteit van 380.000 volt (380kV). Daarnaast moet de bovengrondse hoogspanningsverbinding tussen Maasbracht en Graetheide worden versterkt. Op dit moment start de Provincie Limburg, op verzoek van netbeheerder TenneT, een ruimtelijke procedure om de werkzaamheden versneld uit te kunnen voeren. Dit is nodig om zowel bestaande als nieuwe huishoudens van elektriciteit te kunnen blijven voorzien en om ervoor te zorgen dat zowel gebouwen als industrieën verder kunnen verduurzamen.