Met het nieuwe Limburgs Actieplan Geluid (2024-2029) zet de Provincie een belangrijke stap richting een stillere en gezondere leefomgeving. Dit plan richt zich op het terugdringen van geluidbelasting veroorzaakt door verkeer op provinciale wegen. Het doel is om de ongewenste gezondheidseffecten, zoals ernstige hinder en slaapverstoring, die gepaard gaan met verkeersgeluid te beperken en tegelijkertijd de rust in stiltegebieden te behouden. Het provinciebestuur heeft het ontwerp voor het Limburgs Actieplan Geluid vrijgegeven voor inspraak.
Provincie Limburg ontvangt een Rijksbijdrage van circa 3,6 miljoen euro om kleine en micro MKB-ondernemers en bedrijventerreinen te helpen bij het verduurzamen van hun bedrijf. Voor dit bedrag kunnen kleine en micro mkb-ondernemers ondersteund worden bij het maken van de juiste keuzes om te verduurzamen. Ook kunnen Limburgse bedrijventerreinen ondersteund worden bij het verhogen van de organisatiegraad ten behoeve van verduurzaming van het bedrijventerrein.
In Maasbracht, gelegen in de gemeente Maasgouw, bevinden zich diverse voorzieningen die zorgdragen voor een betrouwbare energievoorziening. Zowel de gasgestookte elektriciteitscentrale van RWE, Clauscentrale, als het 380 kV station van TenneT en 150 kV station van Enexis met verbindingen naar Zuid-Limburg, Brabant/Oost-Nederland, Eindhoven, Duitsland en België, vormen al decennialang en zeker ook vandaag de dag een landelijk 'energieknooppunt'. Met de voortschrijdende energietransitie staan er tal van nieuwe, grootschalige energieprojecten van nationaal en provinciaal belang op stapel voor Limburg. De Provincie Limburg, gemeente Maasgouw en RWE hebben gezamenlijk een onderzoek laten uitvoeren om te bepalen hoe deze energieprojecten mogelijkerwijs ruimtelijk kunnen worden ingepast in het Clausgebied en haar omgeving.
Deze week was de officiële opening van het nieuwe fietspad tussen Belfeld en Reuver. Het fietspad is onderdeel van de provinciale doorfietsroute tussen Venlo, Roermond en Sittard. Samen met wethouders van Gemeente Venlo en Beesel, Marij Pollux en Marcel Roelofs, opende gedeputeerde Jasper Kuntzelaers het nieuwe fietspad door een proefrit te maken.
De Provincie Limburg heeft minister Van der Wal (Natuur & Stikstof) de zogenaamde ‘maatregelpakketten’ aangeboden die de minister aan alle provincies vraagt, voor de eerste aanpak voor de transitie van het landelijk gebied. De maatregelpakketten zijn afgestemd met en sluiten zoveel mogelijk aan op de initiatieven van partners in de Limburgse Plattelandscoalitie en de vier LPLG-gebieden. Het gaat nadrukkelijk om de eerste stappen in de realisatie van de doelen van het Limburgs Programma Landelijk Gebied. Minister Van der Wal had voor Limburg voor die eerste stappen eerder maximaal 55 miljoen euro in petto. Voor een fatsoenlijk begin is meer nodig, aldus de Limburgse gedeputeerde Léon Faassen.
Het bezoek van de Vlaamse minister Jo Brouns en zijn Nederlandse ambtgenoot Robbert Dijkgraaf aan onderzoeksopstelling ET Pathfinder in Maastricht was dan misschien wel kort, de betekenis ervan was er een van formaat. Een paar dagen eerder had minister Brouns aangekondigd dat de Vlaamse regering 21 miljoen euro uittrekt voor ontwikkeling van technologie voor de Einstein Telescope.
De Omgevingswet gaat over de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen: de fysieke leefomgeving. Deze nieuwe wet voegt wetten samen en vereenvoudigt de regels voor veel van wat u buiten ziet, ruikt en hoort. Hierdoor kan iedereen in één keer kennisnemen van de regels en voorschriften van gemeenten, waterschappen, provincies en Rijk. De wet geldt voor alle inwoners, organisaties en bedrijven. De Omgevingswet is in werking getreden op 1 januari 2024.
De Omgevingswet gaat over de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen: de fysieke leefomgeving. Deze nieuwe wet voegt wetten samen en vereenvoudigt de regels voor veel van wat u buiten ziet, ruikt en hoort. Hierdoor kan iedereen in één keer kennisnemen van de regels en voorschriften van gemeenten, waterschappen, provincies en Rijk. De wet geldt voor alle inwoners, organisaties en bedrijven. De Omgevingswet treedt op 1 januari 2024 in werking.
Vanaf medio 2024 kunnen Limburgers zowel lichte als zware schade door steenkoolwinning melden. Als eerste wordt de regeling opengesteld voor zware schades, en in de maanden daarna wordt duidelijk wanneer ook lichtere schades gemeld kunnen worden zoals scheuren in muren.