Een aanvraag moet worden ingediend bij Gedeputeerde Staten met gebruikmaking van het standaard (digitaal) aanvraagformulier dat geplaatst is op de website van de Provincie Limburg: www.limburg.nl/subsidies > actuele subsidieregelingen.
Het standaard (digitaal) aanvraagformulier dient volledig ingevuld en rechtsgeldig ondertekend te worden en te zijn voorzien van alle bijlagen zoals aangegeven op het formulier en dient te worden verzonden naar het op het aanvraagformulier aangegeven adres (Gedeputeerde Staten van Limburg, Cluster Subsidies, Postbus 5700, 6202 MA Maastricht), dan wel digitaal middels eHerkenning (aanvragen van organisaties) of DigiD (aanvragen van particulieren) te worden ingediend. Een aanvraag per e-mail is niet mogelijk.
In deze korte video's laten we u zien hoe u dit doet.
Subsidie deels op papier aanvragen
Of een aanvraagformulier nodig is, ziet u op de pagina van de betreffende subsidieregeling. Overige subsidieaanvragen dienen per post te worden ingediend.
Het aanvraagformulier kunt u downloaden of digitaal invullen bij de webpagina van de betreffende subsidieregeling.
De Algemene Subsidieverordening Provincie Limburg 2023 e.v. (artikel 11, tweede lid, onder b) bepaalt dat een subsidieaanvraag in ieder geval vergezeld dient te gaan van een begroting, omvattende een overzicht van alle realistisch geraamde kosten, voor zover deze betrekking hebben op de activiteiten waarvoor subsidie wordt aangevraagd en een dekkingsplan voor de kosten van die activiteiten. Indien bij de bepaling van de kosten gebruik wordt gemaakt van uurtarieven, dienen deze tarieven door de subsidieaanvrager te worden berekend met gebruikmaking van een door Gedeputeerde Staten vast te stellen standaardberekeningswijze en de daarbij gehanteerde kostenbegrippen. Gedeputeerde Staten hebben hiervoor de Nadere regels subsidiabele kosten in het kader van het verstrekken van projectsubsidie 2017 opgesteld. Het format begroting projectsubsidies provincie Limburg is gebaseerd op deze Nadere regels en dient u te gebruiken voor uw subsidieaanvraag.
Een aanvraag voor subsidie kan het hele jaar worden ingediend, tenzij Gedeputeerde Staten in de nadere regels een termijn of uiterlijke indieningsdatum opnemen waarbinnen een aanvraag tot subsidieverlening moet worden ingediend. De indieningstermijnen kunnen per regeling verschillen en kunt u raadplegen bij de betreffende subsidieregeling.
Ná ontvangst van uw subsidieaanvraag, krijgt u een ontvangstbevestiging. Er wordt een formele toets uitgevoerd om te kijken of uw aanvraag compleet is. Er wordt dan bijvoorbeeld getoetst of het juiste aanvraagformulier is gebruikt, of dit formulier volledig is ingevuld en rechtsgeldig is ondertekend, of alle bijlagen zijn opgestuurd enz. Als uw aanvraag compleet is, wordt de aanvraag in behandeling genomen.
Is uw aanvraag niet compleet, dan ontvangt u een brief met het verzoek om binnen de aangegeven termijn aanvullende gegevens in te dienen. De termijn om te beslissen op uw aanvraag wordt dan wel verlengd met de tijd die ligt tussen het opvragen van aanvullende gegevens en het daadwerkelijk ontvangen van deze informatie.
Mocht u de aanvullende gegevens niet (volledig) of niet binnen de gestelde termijn toesturen dan kan dat leiden tot het buiten behandeling laten van uw aanvraag.
Zodra uw aanvraag compleet is en in behandeling is genomen, vindt een inhoudelijke, juridische en financiële toets plaats, de zogenaamd materiële toets. De subsidieverlener vraagt daarbij (indien nodig) inhoudelijk advies aan de betreffende beleidsmedewerker. Deze checkt onder meer of de aanvraag past binnen het provinciale beleid, een bijdrage levert aan het beoogde provinciale doel en voldoet aan de gestelde criteria in de betreffende subsidieregels. Soms wordt een externe adviescommissie ingeschakeld voor de inhoudelijke beoordeling.
De subsidieverlener beoordeelt ook de rechtmatigheid (of bijvoorbeeld aan de specifieke criteria van de betreffende subsidieregeling wordt voldaan). Tevens wordt bekeken welke prestaties gerealiseerd moeten worden en welke andere verplichtingen moeten worden opgelegd. Ook wordt in deze fase een afweging gemaakt over financiële aspecten, zoals de hoogte van het subsidiebedrag en of er nog budget beschikbaar is. Ten aanzien van de hoogte van het te verstrekken subsidiebedrag wordt ook gekeken of dat in de juiste verhouding staat tot de prestaties, het beoogde doel en/of gewenst maatschappelijk effect.