Rondleidingen


U bent van harte welkom in het Gouvernement aan de Maas voor een rondleiding. U kunt ons gebouw ook bekijken in een virtuele rondleiding.

Gouvernement

Reguliere rondleiding

Wilt u het Gouvernement aan de Maas van binnen bekijken en weten waarmee de Provincie zich bezighoudt? U kunt op afspraak een gratis rondleiding krijgen als u met een groep van minimaal 15 en maximaal 50 personen komt. Het standaard programma duurt anderhalf uur. U wandelt dan met de gids door het mooiste gedeelte van het Gouvernement aan de Maas.

Een reguliere rondleiding kunt u aanvragen door deze optie in het aanvraagformulier te selecteren. Deze kan worden aangevraagd maximaal 3 maanden en minimaal 1 maand vóór de geplande datum. Het Gouvernement aan de Maas is gesloten op feestdagen en in het weekend.

Rondleiding Expositie Verdrag van Maastricht

Het Verdrag van Maastricht (1992) is één van de belangrijkste verdragen in de geschiedenis van Europa en de Europese integratie. Met dit verdrag richtten de twaalf lidstaten van wat toen nog de Europese Gemeenschap (EG) heette, de Europese Unie (EU) op. Deze Unie maakte het mogelijk om de Europese samenwerking verder te verdiepen, te verbreden en te stroomlijnen.

In ons provinciehuis vindt u op de 1e etage een permanente expositie over het Verdrag van Maastricht. Deze permanente expositie is doorlopend geopend sinds de opening op 8 november 2021 door minister van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Een rondleiding specifiek over het Verdrag van Maastricht kunt u aanvragen door deze optie te selecteren in het aanvraagformulier.

In 2023 kunt u op de volgende datums rondleidingen volgen:

  • 10 september 2023 tijdens Open Monumentendag
  • 18 oktober 2023
  • 15 november 2023

Virtuele rondleiding

Bent u niet in de gelegenheid het Gouvernement aan de Maas te bezoeken? Bekijk het gebouw dan in onze virtuele rondleiding.

Provinciespel

Ontdek de provinciepolitiek met de klas bij het Gouvernement!

Tijdens het Provinciespel bepalen scholieren uit het voortgezet onderwijs of studenten van het MBO samen hoe de provincie Limburg eruit zou zien als zij het voor het zeggen hadden. Gaat de klas voor meer streekvervoer? Meer groen? Of misschien een winkelcentrum? Het budget is beperkt dus helaas kan niet alles een plaats krijgen. Tijd dus om samen keuzes te maken. Om het eens te worden over die keuzes richten de scholieren/studenten verschillende politieke partijen op en gaan ze met elkaar in debat.

Het Provinciespel wordt gespeeld in de indrukwekkende Statenzaal in het Gouvernement aan de Maas. De klas mag plaatsnemen in de zetels van de Provinciale Statenleden, achter de microfoons. Door op deze plek het spel te spelen komt de provinciale politiek echt tot leven en leren de scholieren/studenten dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving. Zo ervaren ze dat de provinciale politiek echt geen ver-van-de-bed-show is en hoeveel invloed deze bestuurslaag heeft op hun leven. Een mooie manier om de klas te laten zien waar de Provincie over gaat!

Als u ervoor kiest om ons te bezoeken voor het spel dan kunnen wij het vervoer regelen voor uw klas naar het Gouvernement.

Niet geïnteresseerd in het Provinciespel maar scholieren toch kennis laten maken met de Provincie Limburg? Wij verzorgen ook rondleidingen speciaal voor scholieren. Deze zijn aan te vagen via het aanvraagformulier.


Huisreglement

Bezoekt u het Gouvernement? Dan verwachten we dat u zich houdt aan ons huisreglement.