Rondleidingen


U bent van harte welkom in het Gouvernement aan de Maas voor een rondleiding. U kunt ons gebouw ook bekijken in een virtuele rondleiding.

Reguliere rondleiding

Groep van minimaal 15 personen

Wil u het provinciehuis bezoeken  met een groep van minimaal 15 tot maximaal 50 personen? Dan kunt u inschrijven voor een rondleiding door een gids. Het standaard programma duurt anderhalf uur. U wandelt dan door het mooiste gedeelte van het Gouvernement aan de Maas. Hier ziet u het bestuurlijke gedeelte en bekijkt u de tentoonstelling.

Deze reguliere rondleiding kunt u aanvragen door deze optie in het aanvraagformulier te selecteren. De rondleiding kan worden aangevraagd maximaal 3 maanden en minimaal 1 maand vóór de geplande datum. Het Gouvernement aan de Maas is gesloten op feestdagen en in het weekend.

Aanvraagformulier rondleiding groepen 15-50 personen

Groep kleiner dan 15 personen

Wilt u het Gouvernement aan de Maas van binnen bekijken en weten waarmee de Provincie zich bezighoudt? U kunt op bepaalde data het gebouw bezoeken voor een reguliere rondleiding én een rondleiding van de expositie van het Verdrag van Maastricht.

De data waarop deze rondleidingen plaatsvinden:

  • 10 juli 2024
  • 17 juli 2024
  • 24 juli 2024
  • 31 juli 2024
  • 7 augustus 2024
  • 14 augustus 2024
  • 23 oktober 2024

Aanvraagformulier rondleiding groepen kleiner dan 15 personen

Rondleiding Expositie Verdrag van Maastricht

Het Verdrag van Maastricht (1992) is één van de belangrijkste verdragen in de geschiedenis van Europa en de Europese integratie. Met dit verdrag richtten de twaalf lidstaten van wat toen nog de Europese Gemeenschap (EG) heette, de Europese Unie (EU) op. Deze Unie maakte het mogelijk om de Europese samenwerking verder te verdiepen, te verbreden en te stroomlijnen.

In ons provinciehuis vindt u op de 1e etage een permanente expositie over het Verdrag van Maastricht. Deze permanente expositie is geopend op 8 november 2021 door minister van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Bent u benieuwd hoe het er achter de schermen aan toeging en wat er met alle oude guldens is gebeurd? Of wilt of gewoon een kijkje nemen? Meldt u zich dan aan voor deze rondleiding.

Een rondleiding specifiek over het Verdrag van Maastricht kunt u aanvragen door deze optie te selecteren in het aanvraagformulier. Deze duurt 45 minuten. Groepsgrootte is maximaal 15 personen.

Data rondleiding Verdrag van Maastricht (maximaal 15 personen)

  • 18 september 2024
  • 20 november 2024

Aanvraagformulier rondleiding Verdrag van Maastricht

Sign up for the tour of the Maastricht Treaty through this form.

Virtuele rondleiding

Bent u niet in de gelegenheid het Gouvernement aan de Maas te bezoeken? Bekijk het gebouw dan in onze virtuele rondleiding.

Provinciespel

Ontdek de provinciepolitiek met de klas bij het Gouvernement. Tijdens het Provinciespel bepalen scholieren uit het voortgezet onderwijs of studenten van het MBO samen hoe de provincie Limburg eruit zou zien als zij het voor het zeggen hadden. Gaat de klas voor meer streekvervoer? Meer groen? Of misschien een winkelcentrum? Het budget is beperkt dus helaas kan niet alles een plaats krijgen. Tijd dus om samen keuzes te maken. Om het eens te worden over die keuzes richten de scholieren/studenten verschillende politieke partijen op en gaan ze met elkaar in debat.

Het Provinciespel wordt gespeeld in de indrukwekkende Statenzaal in het Gouvernement aan de Maas. De klas mag plaatsnemen in de zetels van de Provinciale Statenleden, achter de microfoons. Door op deze plek het spel te spelen komt de provinciale politiek echt tot leven en leren de scholieren/studenten dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving. Zo ervaren ze dat de provinciale politiek echt geen ver-van-de-bed-show is en hoeveel invloed deze bestuurslaag heeft op hun leven. Een mooie manier om de klas te laten zien waar de Provincie over gaat!

Als u ervoor kiest om ons te bezoeken voor het spel dan kunnen wij het vervoer regelen voor uw klas naar het Gouvernement.

Boek het spel (gratis)

Niet geïnteresseerd in het Provinciespel maar scholieren toch kennis laten maken met de Provincie Limburg? Wij verzorgen ook rondleidingen speciaal voor scholieren. Deze zijn aan te vagen via het aanvraagformulier.

Aanvraagformulier rondleiding