Verdiepingsonderzoeken (VDO) per gemeente


De Provincie onderzoekt vanaf 2006 de financiën van elke Limburgse gemeente een keer in de vier jaar met een verdiepingsonderzoek (VDO). Op basis van het onderzoeksrapport besluiten Gedeputeerde Staten (GS) of de gemeente voor de volgende vier jaar het lichte, repressieve, toezicht kan krijgen. Soms stellen GS hier voorwaarden bij. Hieronder vindt u de resultaten en rapporten vanaf 2013.

Resultaten en rapporten

2017. Financiële positie en functie onderzocht van Midden-Limburgse gemeenten: Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond en Weert

  • Op basis van de onderzoeken concludeert de Provincie dat alle onderzochte gemeenten tot en met 2020 repressief toezicht krijgen. Dat is de lichtste vorm van toezicht.
  • Roerdalen heeft als voorwaarde dat de gemeente moet zorgen voor een structureel en reëel sluitende begroting 2018, inclusief meerjarenraming (ten minste tot en met 2020). De volledige voorwaarden vindt u hieronder in het rapport.

Bekijk de VDO onderzoeksrapporten 2017

2016. Financieel toezicht op afstand na verdiepingsonderzoeken voor gemeenten in Westelijke Mijnstreek: Beek, Sittard-Geleen en Stein

  • Op basis van de onderzoeken concludeert de Provincie dat alle onderzochte gemeenten tot en met 2019 repressief toezicht krijgen. Dat is de lichtste vorm van toezicht.
  • Sittard-Geleen kreeg onder meer als voorwaarde dat, na vaststelling van de begroting 2017, ten minste de jaren 2018 en 2019 een structureel en reëel evenwicht moeten laten zien. De volledige voorwaarden vindt u hieronder in het rapport.

Bekijk de VDO onderzoeksrapporten, na toezicht op afstand, 2016

2016. Verdiepingsonderzoeken gemeenten Parkstad: Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal

  • Op basis van de onderzoeken concludeert de Provincie Limburg dat alle onderzochte gemeenten tot en met 2019 repressief toezicht krijgen. Dat is de lichtste vorm van toezicht.
  • Brunssum, Kerkrade en Landgraaf hebben onder meer als voorwaarde dat, na vaststelling van de begroting 2017, ten minste de jaren 2017-2019 een structureel en reëel evenwicht moeten laten zien. De volledige voorwaarden vindt u hieronder in het rapport.

Bekijk de VDO onderzoeksrapporten 2016

2015. Verdiepingsonderzoeken Noord-Limburgse gemeenten: Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Mook en Middelaar, Peel en Maas, Venlo en Venray

  • Op basis van de onderzoeken concludeert de Provincie Limburg dat alle onderzochte gemeenten tot en met 2018 repressief toezicht krijgen. Dat is de lichtste vorm van toezicht.
  • Bergen, Gennep, Mook en Middelaar en Venlo hebben onder meer als voorwaarde dat na vaststelling van de begroting 2016 ten minste de jaren 2016-2018 een structureel en reëel evenwicht moeten laten zien. De volledige voorwaarden vindt u in het rapport.

Bekijk de VDO onderzoeksrapporten 2015

2013. Verdiepingsonderzoeken Heuvellandgemeenten: Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Meerssen, Vaals, Valkenburg, en daarnaast Maastricht en Nuth

  • Op basis van de onderzoeken concludeert de Provincie Limburg dat alle onderzochte gemeenten tot en met 2017 repressief toezicht krijgen. Dat is de lichtste vorm van toezicht.
  • Eijsden-Margraten, Meerssen, Nuth en Vaals hebben hierbij een voorwaarde gekregen. Deze voorwaarde vindt u in het rapport.

Bekijk de VDO onderzoeksrapporten 2013

Betrokken partijen

Provincie Limburg, gedeputeerde Werk en Welzijn, Marleen van Rijnsbergen (SP).