Zes buurtprojecten naar finale Onze Buurt 2023

22 augustus 2023

Zes projecten gaan door naar de finale van Onze Buurt 2023, een jaarlijkse prijs voor buurtprojecten. De jury van Onze Buurt beoordeelde dit jaar 72 inzendingen op sociaal gehalte, verbinding, duurzaamheid en burgerzin. Welk project de hoofdprijs krijgt, wordt 11 oktober bekend na een tweede juryronde waarvoor de finalisten een presentatie moeten houden.

Dit zijn de zes finalisten

  • “Heemelrijk” in Geleen is een openbare tuin naast het pand van de Heemkundevereniging waarin tal van organisaties een plek hebben gevonden voor hun activiteiten.

  • “Donders Goed Spul” uit de wijk Donderberg in Roermond verdient een nominatie met het herverdelen van spullen onder mensen die van weinig moeten rond komen.

  • “De Zaal” in Tienray is een samenvoeging van 3 accommodaties en vraagt een bijdrage voor een nieuwe keuken.

  • “Jongeren voor ouderen” verbindt jeugdigen aan ouderen die hulp willen bij het gebruik van de computer, tablet of telefoon.

  • “Buurt geeft Taalles” moet ervoor zorgen dat nieuwe Nederlanders snel integreren met behulp van taallessen en contact.

  • En de vrijwilligers van “Achter de Geraniums vandaan” in meerdere plaatsten in Noord-Limburg zien busjesvervoer als een sociaal moment en bieden graag ook uitjes aan.

Onze Buurt deelt ook zetjes uit. Dit bestaat uit praktische hulp van deskundigen van de Sesam Academie, bijvoorbeeld om een projectplan beter te maken of de organisatie te verstevigen. De zetjes gaan naar “Ouders van Limmel” in Maastricht en “Initiatief Bloemenbuurt” uit Valkenburg.

Uitreiking op 11 oktober

Eind september geven de finalisten een presentatie voor de jury en daarna wordt het beste project gekozen dat de hoofdprijs wint. Er is een prijzenpot van 80.000 euro. De feestelijke prijsuitreiking is woensdag 11 oktober in het Gouvernement in Maastricht. Onze Buurt wordt elk jaar georganiseerd door de woningcorporaties die verenigd zijn in Ons Limburg, samen met het Oranje Fonds en Provincie Limburg. Hiermee willen we burgerparticipatie in dorpen en wijken stimuleren.