Economie en innovatie


Europees kruispunt

Limburg ligt gunstig in Europa. Het is een toplocatie voor bedrijven met een internationale markt. Limburg heeft binnen een straal van driehonderd kilometer een afzetgebied met meer dan honderd miljoen consumenten en 200.000 bedrijven.

De provincie ligt op het kruispunt van Europese hoofdverbindingen:

  • de snelwegen A2, A67, A73 en A77
  • de spoorverbindingen tussen West-Nederland, het Rijn/Ruhrgebied en Centraal Europa
  • de Maas en het Julianakanaal, die aansluiten op de grote Europese vaarwegen
  • Maastricht-Aachen Airport, voor de Euregio een belangrijke schakel in het reguliere passagiersvervoer, toeristisch charterverkeer en internationaal goederenvervoer.

Meer dan zeventig procent van het internationaal goederenverkeer in Nederland loopt via Limburg. Venlo en omgeving vormen een belangrijk logistiek knooppunt. Trade Port Venlo trekt veel bedrijven aan. De Barge Terminal aan het Julianakanaal in Born is een belangrijk punt voor containeroverslag.

Grensoverschrijdende kennis

Ook op onderwijsgebied profiteert Limburg van zijn Europese omgeving. In een straal van 25 kilometer om Maastricht heen zijn er vijf universiteiten.

De Maastricht University en het Maastricht University Medical Center (Academisch Ziekenhuis) hebben een grensoverschrijdende reputatie vanwege hun medische opleidingen en medisch-technologische kwaliteiten. De helft van de studenten van Maastricht University komt uit het buitenland.

Maastricht heeft verder internationale instituten op het gebied van bestuurskunde, arbeidsmarkt en communicatie. Zij vormen een kennisnetwerk waar nationale overheden, de Europese Unie, de Verenigde Naties, universitaire centra en grote ondernemingen gebruik van maken.

Ook de Jan van Eyck-academie voor beeldende kunsten, het conservatorium en de toneelacademie in Maastricht en de Nationale Vervoersacademie te Venlo zijn in trek bij buitenlandse studenten.

Als congresstad geniet Maastricht een internationale reputatie, vooral dankzij het Maastricht Exhibition & Congress Centre (MECC). Hier vinden het hele jaar door congressen, beurzen en andere evenementen plaats.

Community voor innovatie

Brightlands is een community voor innovatie in gezondheid en duurzaamheid. Het wordt gevormd door vier snelgroeiende campussen verspreid over Limburg. Hier ontwikkelen onderzoekers, ondernemers, investeerders en studenten nieuwe oplossingen op het gebied van materialen, gezondheid, voeding en smart services.

De Brightlands-campussen tellen gezamenlijk meer dan tweehonderd bedrijven en instellingen, met in totaal zo’n twaalfduizend medewerkers en achtduizend studenten van verschillende nationaliteiten. Zij vinden in Limburg toonaangevende kennis, unieke R&D-technologie, doorlopende leerlijnen en een internationale scope. Brightlands is sterk in valorisatie: veel van deze kennis wordt omgezet naar nieuwe, commercieel haalbare producten en diensten.