Cultuur en recreatie


Een schat aan erfgoed

Limburg is trots op zijn culturele erfgoed en kunstschatten. Je kunt deze zien en beleven in onze drie heel bijzondere provinciale musea:

  • het Bonnefantenmuseum in Maastricht, voor beeldende kunst
  • het Limburgs Museum in Venlo, een cultuurhistorisch museum dat verhalen van Limburgers vertelt en verbeeldt
  • het Continium/Museumplein in Kerkrade, een interactief doe- en ontdekmuseum over wetenschap en techniek.

In tal van andere musea kun je nog meer Limburgse erfgoed ontdekken, bijvoorbeeld:

  • het Thermenmuseum in Heerlen, gebouwd op de resten van een oud Romeins badhuis
  • streekmusea, onder meer in Weert en Venray
  • het Nationaal Asperge- en Champignonmuseum De Locht in Horst.

Ook de Limburgse kerken trekken veel bezoekers. Veel van deze kerken zijn van romaanse of gotische oorsprong. Sommige bezitten nog indrukwekkende kerkschatten.

Daarnaast is er een schat aan levend cultureel erfgoed. Zelfs het kleinste dorp heeft zijn eigen harmonie of fanfare, er zijn plaatselijke schutterijen en tal van folkloristische evenementen.

Internationale bekend zijn het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, de Internationale Folkloristische Parade in Brunssum, de kunst- en antiekbeurs TEFAF in Maastricht en de Passiespelen in Tegelen.

Fietsen, wandelen, watersporten

Noord-Limburg heeft het natuurrijke Land van Peel en Maas en de vennen en stuifduinen in de Maasduinen. Midden-Limburg heeft het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland, de Maasplassen. En in Zuid-Limburg is er het groene Heuvelland.

Geniet van Limburg via het uitgebreide fietsroutenetwerk. Volg de grensoverschrijdende mountainbikeroutes. Wandel door de natuurreservaten en stiltegebieden langs een van de vele bewegwijzerde routes. Of ga zwemmen, surfen, zeilen, duiken, roeien, kanoën, waterskiën, flyboarden of wakeboarden in de Maasplassen.

Nieuwe toeristische trekpleisters

Parkstad Limburg, gevormd door Heerlen en omliggende gemeenten, verdient nog een aparte vermelding. Het won in 2016 de Tourism for Tomorrow Award, de hoogste toeristische onderscheiding ter wereld. Je kunt er nieuwe toeristische trekpleisters bezoeken als familiepretpark Mondo Verde, indoor ski-resort Snowworld en dierentuin GaiaZOO.