Heel Limburg duurzaam - particulieren


De Provincie Limburg wil haar inwoners helpen met verduurzamen. We geven goede voorbeelden over wat u kan doen om energie te besparen. Daarnaast leidt verduurzaming van bijvoorbeeld uw woning tot een lagere energierekening en een meer wooncomfort.

WoonWijzerWinkel Kerkrade

Soms lijkt het verduurzamen van uw woning een hele klus, waar te beginnen? U kunt terecht bij de WoonWijzerWinkel in Kerkrade. Hier kunt u zien én ervaren welke oplossingen er zijn op het gebied van duurzaam wonen. Er zijn diverse duurzame oplossingen te vinden; van eenvoudige verbeteringen tot technische installaties. Om een keuze te maken uit de vele oplossingen kunt u deze uitgebreid in de showroom en het adviescentrum bekijken. Er zijn oplossingen beschikbaar voor iedere woning en voor ieder budget.

Onafhankelijk advies van de Wattmeesters

Bij de Wattmeesters kunt u niet alleen terecht voor onafhankelijk en professioneel advies bij de verduurzaming van uw woning, maar onze gecertificeerde energiecoaches begeleiden en ondersteunen u ook bij de realisatie van de verstrekte adviezen. Meer informatie vindt u op de website van de Wattmeesters.

Zijn er regelingen die mij kunnen helpen met verduurzamen?

Als inwoner van Limburg kunt u aanspraak maken op verschillende subsidies die u kunnen helpen met verduurzamen. Welke dit zijn hangt af van uw woonplaats. Elke gemeente biedt namelijk andere subsidiemogelijkheden. Daarnaast zijn er ook provinciale en nationale leningen en regelingen.

Energieloketten

Elke gemeente in Limburg heeft een eigen digitaal energieloket. Bij deze loketten kunt u een regeling of subsidie aanvragen die u helpt bij het verduurzamen van uw woning. Welke subsidies en regelingen dit zijn, verschillen per gemeente. Alle energieloketten bieden onafhankelijk advies. Direct naar het energieloket in uw gemeente? U vindt hieronder een overzicht.

ISDE subsidie

Wilt u een woning verduurzamen? Afhankelijk van uw situatie zijn er verschillende manieren om energie te besparen. Voor woningeigenaren is er bijvoorbeeld de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) van de Rijksoverheid. Hiermee vraagt u subsidie aan voor bijvoorbeeld isolatiemaatregelen of een warmtepomp. Voor verhuurders, woningcorporaties en VvE’s zijn er andere mogelijkheden.

Lid worden van een energiecoöperatie?

Er zijn een groot aantal energiecoöperaties in Limburg. Een lokaal energie-initiatief is een groep lokale bewoners die samen hun dorp of stad willen verduurzamen. Ze hebben de wens om zelf te bepalen waar hun energie vandaan komt en willen onafhankelijk zijn van een (commerciële) leverancier. Daarom slaan ze de handen ineen met buurtgenoten en starten ze een 'energie-initiatief' of ‘energiecoöperatie’. Meer informatie vindt u op de website hier.nu.