Samenvatting
Bent u eigenaar van klein maatschappelijk vastgoed, zoals een dorps-of buurthuis, een culturele, een onderwijs- en/of een zorginstelling? En kunt u expertise en capaciteit gebruiken om uw vastgoed te verduurzamen? Met het Ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed biedt de Provincie Limburg u kosteloos advies en ondersteuning op maat om deze verduurzaming te realiseren. Hierbij worden diverse duurzaamheidscoaches en projectfacilitators kosteloos beschikbaar gesteld aan kleine maatschappelijk vastgoedeigenaren in Limburg.
Toelichting
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat twaalf sectoren in het maatschappelijk vastgoed een sectorale routekaart opstellen met betrekking tot het CO2-arm maken van hun vastgoed. Gebleken is dat een terugkerend knelpunt uit deze sectorale routekaarten het gebrek aan kennis is en/of capaciteit bij kleine maatschappelijk vastgoedeigenaren om hun vastgoed te verduurzamen. Zonder ondersteuning en begeleiding op maat van deze doelgroep komt de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed in verschillende sectoren onvoldoende op gang.
De Provincie Limburg heeft daarom per 1 januari 2021 een ontzorgingsprogramma voor kleine maatschappelijk vastgoedeigenaren opgezet. Het ontzorgingsprogramma duurt drie jaar, namelijk tot 1 januari 2024. Deelname aan het ontzorgingsprogramma is kosteloos. Kleine maatschappelijk vastgoedeigenaren kunnen gedurende deze looptijd ontzorgd worden bij de verduurzaming van hun vastgoed. Hiervoor worden diverse duurzaamheidscoaches en projectfacilitators beschikbaar gesteld. Afhankelijk van de behoefte of vraag van de vastgoedeigenaar ondersteunt de duurzaamheidscoach en projectfacilitator bij de verduurzaming. Te denken valt aan het opstellen van een plan van aanpak/ routekaart of een Duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan, een energiescan uitvoeren of het in kaart brengen van financieringsmogelijkheden. De duurzaamheidsmaatregelen worden echter niet gefinancierd uit het ontzorgingsprogramma. Daarnaast richt het ontzorgingsprogramma zich op het stimuleren van vraagbundeling (om onder andere kostenbesparing te realiseren) en het delen van regionale kennis en ervaring in het bestaande landelijke Kennis- en Innovatieplatform verduurzaming maatschappelijk vastgoed.
Kleine maatschappelijk vastgoedeigenaren in de provincie Limburg:
- Gemeenten met minder dan 25.000 inwoners op 1 oktober 2020. Dit betreffen de gemeenten: Beek, Beesel, Bergen, Gennep, Gulpen-Wittem, Maasgouw, Meerssen, Mook en Middelaar, Nederweert, Roerdalen, Simpelveld, Vaals, Valkenburg aan de Geul en Voerendaal. Voor de grote gemeenten met meer dan 25.000 inwoners geldt dat onderstaande vastgoedeigenaren in aanmerking kunnen komen voor deelname aan het ontzorgingsprogramma als het vastgoed NIET in eigendom is van deze grote gemeente
- Schoolbesturen van door het Rijk bekostigde scholen in het primair onderwijs met maximaal 10 gebouwen in eigendom
- Schoolbesturen van door het Rijk bekostigde scholen in het voortgezet onderwijs met maximaal 5 gebouwen in eigendom
- Zorgaanbieders in langdurige zorg, met uitzondering van ziekenhuizen en eerstelijnszorg, met maximaal 10 gebouwen in eigendom
- Sportbedrijven die bestuurlijk en financieel verbonden zijn aan een gemeente met maximaal 20 gebouwen in eigendom
- Culturele algemeen nut beogende instellingen met maximaal 10 gebouwen in eigendom
- Stichtingen, verenigingen of coöperaties ter exploitatie en beheer van gebouwen met een publieksfunctie zoals een buurthuis, dorpshuis, wijkcentrum of gemeenschapscentrum, met maximaal 10 gebouwen in eigendom.
Heeft u vragen over dit ontzorgingsprogramma en/of wilt u zich graag aanmelden voor een gratis ontzorgingstraject, stuur dan een e-mail naar maatschappelijkvastgoed@prvlimburg.nl.
- Contactpersoon voor de doelgroep Limburgse kleine gemeenten met minder dan 25.000 inwoners voor het gemeentelijk vastgoed: Lester Agten, senior manager, telefoonnummer 06 – 229 221 60 en via de mail l.agten@brink.nl. Meer informatie leest u op de website van Brink.
- Contactpersoon voor de doelgroep Limburgse Culturele algemeen nut beogende instellingen met maximaal 10 gebouwen in eigendom en voor de doelgroep Limburgse Stichtingen, verenigingen of coöperaties ter exploitatie en beheer van gebouwen met een publieksfunctie zoals een buurthuis, dorpshuis, wijkcentrum of gemeenschapscentrum, met maximaal 10 gebouwen in eigendom: Hennie ter Haar; programmamanager Verantwoord Verduurzamen, 06-31044936 en via de mail h.terhaar@hvdsl.nl. Meer informatie https://hvdsl.nl/wat-we-doen/werkzaamheden/verantwoord-verduurzamen/
-
Contactpersoon voor de doelgroep schoolbesturen van door het Rijk bekostigde scholen in het primair onderwijs en voortgezet onderwijs: Marleen Selten, telefoonnummer 0)46 204 8870 en via de mail marleen.selten@stantec.com
-
Contactpersoon voor de doelgroep zorgaanbieders in langdurige zorg, met uitzondering van ziekenhuizen en eerstelijnszorg: Kim van de Pol, telefoonnummer 06 - 17 27 04 91 en via de mail vandepol@hellemansconsultancy.nl
Ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed 2021- 2023
Hoe zorg je als vastgoedeigenaar dat je gemeentelijk vastgoed, schoolgebouw, zorginstelling, culturele ANBI, sportbedrijf, buurthuis, gemeenschapshuis in 2050 CO2-neutraal is?
beeldbeschrijving:
Het traject is verbeeld middels een door het beeldvlak lopende blauwgrijze lijn. Centraal in beeld staat het Kennis- en Innovatieplatform, dat advies kan geven bij alle te nemen stappen.
Het traject start bij stap 1, waar de eigenaar van maatschappelijk vastgoed een intakegesprek heeft met een duurzaamheidscoach. Het vastgoed is verbeeld in de vorm van een multifunctioneel gebouw.
De volgende halte toont een go/no go-moment, gebaseerd op de resultaten uit het intakegesprek.
Indien een ‘go’ wordt gegeven volgt een intentieverklaring, hier afgebeld als een document met een handtekening.
Daarmee komt de vastgoedeigenaar aan bij stap 2, waar hij aan tafel zit met een projectfacilitator. Samen starten ze de voorbereidingsfase voor de verduurzaming van het vastgoed.
Hieruit volgt de volgende halte: een adviesrapport. Dit wordt eveneens in een go/no go-moment getoetst.
Na een ‘go’ start stap 3: de inkoopfase. Bij meerdere partijen - hier gerepresenteerd door drie bouwvakkers - worden offertes aangevraagd.
Vervolgens wordt gekeken of dit in de financiering past en of er een mogelijkheid is samen met andere partijen – eveneens verbeeld als vastgoedeigenaar of -beheerder - collectief in te kopen.
Daarna zijn de plannen rond en volgt een laatste go/no go-moment. Als wederom een ‘go’ wordt gegeven, volgt stap 4: de aannemer gaat aan het werk. We zien een pick-up truck met isolatierollen in de laadbak en een kraanwagen met een zonnepaneel aan de lier.
Tenslotte eindigt het traject bij stap 5 met tevreden naar de kijker zwaaiende vastgoedeigenaren. Zij worden omringd door verschillende soorten maatschappelijk vastgoed: een zorginstelling, een school, een buurthuis en een theater. Deze zijn allemaal verduurzaamd. Aan het vlak waarin de eigenaren en de gebouwen staan, hangt dan ook een labeltje met daarop ‘CO2-neutraal in 2050’ en een groen vinkje ernaast.
Tot slot zijn ook een QR-code en een verkorte URL in de infographic opgenomen. Deze verwijzen naar de website van de Provincie Limburg waarop meer informatie te vinden is. Deze URL is: bit.ly/2QauJhq