Arbeidsmarkt en onderwijs


Een ‘gezonde arbeidsmarkt’ is een arbeidsmarkt waarin iedere (nieuwe) Limburger in staat is om een duurzame werkplek te vinden. Waarin iedere Limburger kan meebewegen met veranderingen en zichzelf verder kan ontwikkelen. Daarvoor moet er voor iedereen een plek zijn waar hij of zij terecht kan voor advies en hulp. Als student, als werkzoekende, of als werknemer. Dat noemen we een dekkende basisinfrastructuur.

De komende periode leggen we de focus op verbinding van het arbeidsmarkt- en onderwijsbeleid e sociaal maatschappelijke opgaven:

  • Onderwijsopgave: een meer toekomstbestendig onderwijslandschap (mbo-hbo-wo) in Limburg dat de veranderingen ondersteunt (kennis als brandstof voor innovatie) en minder kwetsbaar is voor de rigiditeit van het nationale systeem en met aanhaking van het bedrijfsleven. Een onderwijslandschap dat ook binnen de demografische realiteit van Limburg in staat is om mensen op te leiden zodat werknemers goed blijven aansluiten op de behoeften in de regio.
  • Kwalitatieve opgave: het beter op peil houden van kennis en vaardigheden (‘leven lang ontwikkelen’), waarmee we een bredere inzetbaarheid in een voortdurend veranderende arbeidsmarkt bereiken. We stimuleren blijvend leren en ontwikkelen en scholing zijn gemakkelijk toegankelijk voor iedereen. Het bedrijfsleven en onderwijs zijn hier samen voor verantwoordelijk.
  • Kwantitatieve opgave: een betere balans tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Een dynamiek waarin de vraag naar personeel onderdeel is van strategisch HR-beleid.

Bovenstaande opgaven zijn vertaald naar drie concrete actielijnen waar onze provinciale inzet zich op richt:

  • Actielijn 1: Een toekomstbestendige onderwijsinfrastructuur
  • Actielijn 2: Een toekomstbestendige en wendbare beroepsbevolking
  • Actielijn 3: Vraag en aanbod in balans.