Historische moestuin Kwallef van Vliek in ere hersteld

28 mei 2024

De verloren groentetuin van Kasteel Vliek in Ulestraten is teruggebracht naar de staat van zo’n 100 jaar geleden. De karakteristieke boogserre is in zijn oorspronkelijke vorm herbouwd, op de plek van de voormalige fruitboomgaard zijn diverse soorten hoogstam fruitbomen van oude rassen aangeplant en de monumentale moestuinmuren zijn gerestaureerd. De in ere herstelde moestuin werd afgelopen zondag 26 mei feestelijk geopend.

Vrijwilligers van de vereniging Kwallef van Vliek voerden een groot deel van de werkzaamheden uit. Anderhalf jaar lang werkten zij, samen met IVN Ulestraten, aan dit mooie project.

De Kwallef is hiermee de mooiste buiten-woonkamer van Ulestraten geworden,

aldus voorzitter Henk Urlings.

In dit project ligt de nadruk op biologisch tuinieren, duurzaamheid en educatie. Leerlingen van basisschool De Triangel werken elke week mee met de vrijwilligers. Zo leren zij grond bewerken, zaaien, planten en oogsten. Het moestuincomplex is onderdeel van Landgoed Biesenberg en is eigendom van de familie Curfs, die actief betrokken is bij dit initiatief.

Plattelandsontwikkeling

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit LEADER Zuid-Limburg - het Europese subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling -, de Provincie Limburg en de gemeente Meerssen.

Bij LEADER vinden we samenwerking en sociale samenhang heel belangrijk. De Kwallef van Vliek is nu een mooie ontmoetingsplek die bijdraagt aan respect voor natuur, landschap en cultuur. Ook vinden we het mooi dat basisschool De Triangel al jaren betrokken is bij de moestuin,

vertelt voorzitter Hub Meijers.

Kunstwerk

In de boomgaard is een speciale plek ingericht voor het kunstwerk 'Cicle of Life 2', van de kunstenaar Paul Beckers die vorig jaar overleden is. Hij had grote waardering voor het reconstructieproject en schonk vlak voor zijn overlijden dit bijzondere kunstwerk aan de Kwallef van Vliek. Op 26 mei werd de 'Circle of Life 2' onthuld door Paul’s kleinkinderen Roos en Olivier.

LEADER

LEADER is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling en ondersteunt lokale initiatieven die de leefbaarheid en economie op het platteland versterken. Burgerparticipatie, ondernemerschap en zelfsturing vormen de kern. De Europese Unie, de Provincie Limburg en de zestien Zuid-Limburgse gemeenten stellen geld beschikbaar voor initiatiefnemers met goede plannen.


De openingshandeling tijdens de feestelijke heropening van de historische moestuin bij Kasteel Vliek in Ulestraten.

Toespraak tijdens de feestelijke heropening van de historische moestuin bij Kasteel Vliek in Ulestraten.