Bouw nieuw viaduct N278 – Fommestraat binnenkort van start

30 mei 2024

Na 100 jaar en meerdere onderhoudsbeurten heeft het viaduct op de N278 aan de Fommestraat het einde van zijn technische levensduur bereikt. Provincie Limburg liet samen met gemeente Eijsden-Margraten een ontwerp opstellen voor een nieuwe constructie. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemersbedrijf Van Hattum en Blankevoort en vinden plaats in de periode 3 juni tot en met 12 juli.

De Provincie Limburg wil een bereikbaar en toegankelijk Limburg. Voor iedereen, want elke Limburger telt. Limburgers moeten zich op een veilige manier kunnen verplaatsen voor school, werk, en vrije tijd. Dat vinden we belangrijk”, aldus gedeputeerde Jasper Kuntzelaers van Mobiliteit. “Het is nu tijd om deze brug, na jaren van trouwe dienst, te vervangen en te moderniseren, zodat hij kan blijven voldoen aan de eisen van de hedendaagse infrastructuur. Met het nieuwe viaduct is dit deel van de N278 straks weer helemaal klaar voor de toekomst.”

Veiligheid

Het nieuwe viaduct voldoet voor lange tijd aan de eisen van constructieve veiligheid. Door het aanbrengen van een fysieke scheiding tussen fietsers en automobilisten verbetert ook de verkeersveiligheid. Naast mensen hebben ook dieren baat bij het nieuwe viaduct. Via een nieuwe faunaverbinding onder de weg kunnen wilde dieren zich verplaatsen tussen de twee Natura 2000-gebieden Schiepersberg en het Savelsbos. Extra aan te brengen wildroosters, rasters en amfibieënschermen tussen het viaduct en Margraten zorgen ervoor dat zowel mensen als dieren zo veilig mogelijk op en rondom de N278 kunnen bewegen.

Bereikbaarheid en afsluitingen

Ter hoogte van het viaduct worden de Fommestraat en de Einderweg van maandag 3 juni t/m vrijdag 12 juli 2024 afgesloten om de veiligheid van de weggebruikers te kunnen garanderen. De Einderweg blijft tijdens de werkzaamheden toegankelijk voor fietsers. Het slopen van het bestaand viaduct en bouwen van de nieuwe constructie vindt plaats van maandag 17 juni 05:00 uur tot maandag 24 juni 05:00 uur 2024. In die periode is het noodzakelijk de N278 ter hoogte van de werkzaamheden in beide richtingen af te sluiten voor gemotoriseerd en fietsverkeer. Ondernemers en bewoners kunnen op elk moment rekenen op een goede bereikbaarheid van hun bedrijf of woning.

Omleidingen

  • Het autoverkeer van Maastricht naar Vaals rijdt via de A79 en de A76.
  • Het autoverkeer van Maastricht naar Margraten rijdt via de A79, N595 en N278.
  • Het autoverkeer van Vaals naar Maastricht rijdt via de A76 en de A79.
  • Het autoverkeer vanuit de dorpen Margraten tot en met Nijswiller wordt omgeleid over de N595 en de A79.
  • Het fietsverkeer wordt omgeleid over de Einderweg.
  • Reizen met het openbaar vervoer zal verlopen via een aangepaste dienstregeling van Arriva: https://www.arriva.nl/plan-je-reis/n278/

Voor meer informatie of vragen over de werkzaamheden is er de projectwebsite https://www.limburg.nl/onderwerpen/verkeer-vervoer/provinciale-wegen/n278-eijsden-margraten/ en de BouwApp (project: Sloop en vervanging viaduct Fommestraat).