Provincie Limburg verwelkomt Limburgse kinderbestuurders

Gepubliceerd op 6 maart 2024 (om 17:30)

Op woensdagmiddag 6 maart ontving de Provincie Limburg meer dan honderd Limburgse kinderbestuurders en –volksvertegenwoordigers in het Gouvernement aan de Maas. Daar werden zij ontvangen door gouverneur Roemer en gedeputeerde Demollin-Schneiders en uitgenodigd om met de Provincie in gesprek te gaan over het thema ‘vrijheid’.

De kinderen hebben zich voorbereid op deze bijeenkomst door na te denken over wat het voor hen betekent om vrij te zijn en hoe het is om niet vrij te zijn.
Eén van de opdrachten waar de kinderen mee aan de slag gingen is het nadenken over de organisatie van een eigen vrijheidsmaaltijd; Een maaltijd waarbij kinderen vanuit school, de buurt, of vereniging bij elkaar worden gebracht en er tijdens een gezellige maaltijd wordt gesproken over vrijheid. De gouverneur legt uit: “Dit is een mooie manier om vrijheid met elkaar in stand te houden, te bevorderen en aan de volgende generatie over te dragen.”

Tussendoor kregen de kinderen ook een korte rondleiding bij het Verdrag van Maastricht en langs de portrettengalerij met alle oud gouverneurs. En er werden er een aantal stellingen voorgelegd waarbij veel kinderbestuurders kozen voor Limburg als mooiste provincie van Nederland. De dag werd afgesloten met het tekenen van het Ereboek van Limburgse Kinderbestuurders.

Kinderparticipatie

De kinderbestuurders namen ook talloze “grote” bestuurders mee, evenals hun ouders. Kinderbestuurders hebben nu eenmaal áltijd een chauffeur. Zo werden ze onder andere begeleid door ‘echte’ burgemeesters, wethouders, raadsleden, en basisschooldirecteuren. Terwijl de jeugd actief ideeën over vrijheid met elkaar deelden, spraken de volwassenen met elkaar over kinderparticipatie binnen hun gemeente en de wijze waarop zij dit aanpakken.

Kinderbestuurders

Meedoen is heel erg belangrijk en een kernwoord voor gemeenten en provincie. Door het aanstellen van kinderbestuurders in de vorm van een kinderburgemeester, -college of -raad proberen provincie en gemeenten ideeën en wensen van kinderen in beleids- en besluitvorming te betrekken en jonge (Lim)burgers in staat te stellen hun stem te laten horen en actief deel te nemen. Gedeputeerde Demollin-Schneiders die gaat over jongerenparticipatie vult aan: “Het is belangrijk om in de volle breedte te kijken naar onderwerpen die spelen in de samenleving, waarbij het essentieel is dat we ook de stem van onze jeugd meenemen. Keuzes die we nu maken bepalen namelijk ook hun kansen in de toekomst. In de democratie van Limburg heeft iedereen een stem. Jong en oud. Want íedere Limburger telt.”