Gratis ov voor kinderen en oplopende korting voor jongeren

2 juli 2024

Dankzij de introductie van vijf nieuwe reisproducten in het openbaar vervoer (ov) in Limburg kunnen reizigers, met name kinderen en jongeren, binnenkort profiteren van aanzienlijke voordelen. Zo biedt ‘Kids Vrij’ gratis reizen voor kinderen en ‘Voordeel Jeugd’ oplopende kortingen voor jongeren, met een maximumprijs van € 50,- per maand. De nieuwe producten van Arriva zijn zowel geldig in bus als trein. Ze maken het openbaar vervoer aantrekkelijker en toegankelijker, in het bijzonder voor reizigers in de leeftijd tot en met 18 jaar. De uitrol vindt naar verwachting gefaseerd plaats in de tweede helft van 2024.

“De Provincie Limburg wil een bereikbaar en toegankelijk Limburg. Voor iedereen, want elke Limburger telt. Alle Limburgers moeten zich op een veilige manier kunnen verplaatsen voor school, werk en vrije tijd. Dat vinden we belangrijk”, aldus gedeputeerde Jasper Kuntzelaers van Mobiliteit. “Het besluit van het provinciebestuur om het ov gratis te maken voor kinderen tot en met 11 jaar is natuurlijk prachtig voor gezinnen, in het bijzonder gezinnen met een kleine portemonnee. Ook de oplopende kortingen voor de jeugd tussen 12 en 18 jaar oud dragen bij aan een volgende stap het reizen met het ov in Limburg aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor nog meer Limburgers.” Al eerder dit jaar op 26 april stemden Provinciale Staten in met het Dal Vrij Limburg abonnement: gratis openbaar vervoer voor Limburgers met een laag inkomen.

Betaalpas, creditcard of mobiel

De manier van in- en uitchecken in het openbaar vervoer in Nederland staat op het punt te veranderen. Het huidige betaalsysteem achter de OV-chipkaart nadert het einde van zijn levensduur en wordt vervangen door een systeem gebaseerd op de internationale betaalstandaard. Dit nieuwe systeem maakt het mogelijk om in- en uit te checken met een betaalpas, creditcard of mobiel, naast de mogelijkheid om met een ov-pas (vergelijkbaar met de huidige OV-chipkaart) te blijven reizen. In de loop van 2025 zullen er landelijk meer wijzigingen worden doorgevoerd, zoals bijvoorbeeld het uitfaseren van de huidige ster-abonnementen.

Gedeputeerde Jasper Kuntzelaers: “Sinds het eerste kwartaal van 2023 kunnen reizigers in Limburg al in- en uitchecken met hun betaalpas of creditcard. Naar verwachting wordt de OV-pas in de tweede helft van 2024 landelijk uitgerold. Dit nieuwe systeem biedt de mogelijkheid om nieuwe soorten reisproducten te introduceren die beter aansluiten bij de behoeften van reizigers.”

Vijf nieuwe producten

Kids Vrij

Dit product is gericht op kinderen tot en met 11 jaar, waarmee zij gratis kunnen reizen. Dit product kost € 0,- en biedt gezinnen de mogelijkheid om voordelig gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Voordeel Jeugd

Dit product biedt jongeren van 12 tot en met 18 jaar oplopende kortingen naarmate ze meer reizen. De korting varieert van 10% tot 100%, afhankelijk van het maandelijkse reisbedrag. Als extra garandeert dit product dat de reiziger nooit meer dan € 50,- per maand betaalt. Ook dit product is gratis en maakt het openbaar vervoer aantrekkelijker voor jongeren.

Dal Korting

Voor alle reizigers, tegen een prijs van € 10,- per maand, met 40% korting in de daluren (de spitsuren van bus en trein worden gelijk getrokken (06:30 - 09:00) en de middagspits in de trein vervalt).

Max Dal Dag

Voor incidentele reizigers, met maximale dagkosten van € 15,-. Dit product is gratis te activeren.

Voordeel

Voor frequente reizigers met oplopende kortingen per maand, variërend van 10% tot 100%, afhankelijk van het maandelijkse reisbedrag. Dit product is eveneens gratis.

Alle nieuwe producten zijn multimodaal. Dat betekent dat producten altijd geldig zijn in de bus én in de trein van Arriva. Ook worden de daluren gelijk getrokken: Arriva hanteert alleen nog maar een ochtendspits (06:30 – 09:00 uur) voor zowel bus als trein.

Tweede helft 2024

Arriva introduceert deze nieuwe reisproducten zodra dit technisch mogelijk is. Naar verwachting vindt de uitrol plaats in de tweede helft van 2024. De huidige OV-chipkaart producten en bijbehorende tarieven blijven in 2024 ongewijzigd. Met de nieuwe OVpay producten is Limburg goed voorbereid op landelijke ontwikkelingen die op de provincie afkomen. Limburg is daarmee de eerste provincie met een volledig nieuw OVpay productenportfolio.