2 miljoen euro beschikbaar voor dienstverlening aan ontslagen VDL Nedcar-medewerkers

5 juli 2024

Het Europees Sociaal Fonds stelt €1,2 miljoen beschikbaar voor scholing en begeleiding van de ontslagen VDL Nedcar-medewerkers die nog geen nieuwe baan hebben gevonden. De Provincie Limburg, de Zuid-Limburgse gemeenten en het UWV (verenigd in de Arbeidsmarktregio Zuid-Limburg) en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stellen daar bovenop nog eens gezamenlijk €800.000,- beschikbaar voor dit project.

Na de aankondiging van het massaontslag bij VDL Nedcar zijn partners uit de Arbeidsmarktregio (gemeenten, UWV, S-BB, coöperatie Leo Loopbaan, werkgeversorganisatie LWV, vakbonden FNV en CNV en onderwijsorganisatie Vista College) samen met de Provincie Limburg achter de schermen aan de slag gegaan met een mobiliteitsaanpak.

Deze aanpak is gestart op 1 november 2023 door de opening van het Werkcentrum in Geleen door de Arbeidsmarktregio Zuid-Limburg. Hier kunnen de ontslagen medewerkers terecht voor advies, begeleiding en bemiddeling naar vacatures. Ook werkgevers worden hier geadviseerd en geholpen om hun vacatures zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij deze groep medewerkers.

Hoewel er veel vacatures openstaan, lukt het niet alle medewerkers om snel een nieuwe baan te vinden. Een aantal van hen heeft lange tijd bij hetzelfde bedrijf gewerkt, en is niet gewend om te solliciteren.

Gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders:

Ondanks het feit dat deze groep beschikt over heel waardevolle vaardigheden en veel werkervaring heeft, is die niet altijd aantoonbaar door middel van certificaten of diploma’s.

Daarom hebben de partners uit de arbeidsmarktregio’s samen met de Provincie Limburg al in oktober 2023 extra budget bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gevraagd. Op 12 april 2024 heeft Provinciale Staten een motie van BBB-statenlid Duncan Zeedzen aangenomen, die ook het provinciebestuur oproept mee te investeren in de mobiliteitsaanpak. Deze aanpak blijkt nu succesvol.

Het budget zal vooral worden ingezet voor een integraal pakket van dienstverlening bestaande uit loopbaanoriëntatie, -begeleiding, en -advies, aangevuld met scholings- en ontwikkeltrajecten.

Gedeputeerde Demollin-Schneiders: "Ik ben zeer verheugd dat we door het bundelen van onze krachten en door het uitspreken van een krachtig signaal richting Den Haag hebben laten zien dat we deze groep voormalige werknemers niet in de kou willen laten staan. Met de 2 miljoen euro die nu beschikbaar komt, hopen we een groot deel van de ontslagen medewerkers nieuw perspectief te kunnen bieden."