Lilian Gonçalves-Ho Kang You houdt 5 mei-lezing in Limburg

17 januari 2024

De 5 mei-lezing wordt dit jaar – in Roermond –gegeven door Lilian Gonçalves-Ho Kang You, jurist en mensenrechtenactivist. De 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk in Amsterdam wordt dit jaar gehouden door schrijver Dido Michielsen. Burgemeester Femke Halsema spreekt tijdens de Nationale Herdenking op de Dam.

Lilian Gonçalves-Ho Kang You (1946) is jurist, mensenrechtenactivist en voormalig staatsraad. Gonçalves-Ho Kang You emigreerde naar Nederland nadat haar echtgenoot, advocaat Kenneth Gonçalves, door het regime Bouterse werd geëxecuteerd. Sindsdien is ze onder meer actief geweest bij het Landelijk Bureau Racismebestrijding, de Commissie Gelijke Behandeling en Amnesty International. Voor haar maatschappelijke betrokkenheid op het gebied van vrijheid en burgerrechten mocht ze verschillende prestigieuze prijzen in ontvangst nemen, waaronder de prijs van de Nederlandse Juristen-Vereniging (2005) en de Aletta Jacobsprijs (2008) van de Rijksuniversiteit Groningen. In 2015 kreeg zij een eredoctoraat toegekend van de Universiteit Leiden.

Viering in Limburg

De viering van de bevrijding start komend jaar in de provincie Limburg, in Roermond. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert dit programma in samenwerking met de provincie Limburg, de gemeente Roermond en het Bevrijdingsfestival Limburg. Het programma vindt plaats in en rond de ECI cultuurfabriek, een gebouw met een rijke historie. Na de lezing van Lilian Gonçalves-Ho Kang You wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken tijdens het Bevrijdingsfestival Limburg op het ARLO-terrein in Roermond, aan de oevers van de Maas. Tegelijkertijd wordt ook op de 13 andere Bevrijdingsfestivals het vuur ontstoken, als startsein voor alle vieringen in het hele land.

4 mei

In 2019 debuteerde Dido Michielsen (1957) met 'Lichter dan ik', geïnspireerd op het leven van haar Javaanse betovergrootmoeder. Voor deze historische roman won zij de Nederlandse Boekhandelsprijs 2020. In 2022 verscheen 'Engel en kinnari', over een dochter die op zoek gaat naar haar moeder en haar plaats in de standenmaatschappij van Nederlands-Indië. Nog dichter op haar eigen huid zit Michielsen met het recent verschenen 'De erfenis van mijn vader', over haar eigen vader die in een krijgsgevangenkamp zat en vocht voor het KNIL.

Dido Michielsen spreekt haar voordracht op 4 mei uit tijdens de bijeenkomst in De Nieuwe Kerk, voorafgaand aan de Nationale Herdenking. Op de Dam spreekt dit jaar burgemeester van Amsterdam Femke Halsema. Eerder sprak zij in 2019 en 2022 op de Dam, waar de burgemeester van Amsterdam om de drie jaar een toespraak houdt.

De Nationale Herdenking en de 5 mei-lezing worden live uitgezonden door de NOS op NPO1.