Europarlementariërs bezoeken expositie Einstein Telescope

9 april 2024

Europarlementariërs en andere genodigden woonden op 9 april de opening van een expositie over de Einstein Telescope bij. Deze tentoonstelling is een aantal dagen te zien in het gebouw van het Europees Parlement in Brussel en geeft een goed beeld van de Euregio Maas-Rijn (EMR) als mogelijke locatie voor het nog te bouwen ondergronds onderzoeksobservatorium naar zwaartekrachtgolven. Ook informeert het de bezoekers over de voortgang van lopend onderzoek naar sleuteltechnologieën die nodig zijn voor de ontwikkeling van de Einstein Telescope.

Op woensdag 10 april vindt in de Brusselse Solvay bibliotheek het Einstein Telescope EMR Forum plaats. Dit congres is gericht op het informeren en betrekken van meerdere relevante partijen over de Einstein Telescope en de EMR als een van de meest kansrijke locaties.

Forum

Het Einstein Telescope EMR Forum is een strategisch evenement voor samenwerking en financiering voor het hosten van de Einstein Telescope in de Euregio Maas-Rijn. Het forum is gewijd aan het verkennen van Europese samenwerking op het gebied van alle geavanceerde technologieën die verband houden met de detectie van zwaartekrachtsgolven en de bouw van ondergrondse observatoria.

Het forum is bedoeld voor Europese bedrijven, overheden en kennisinstellingen die deel willen uitmaken van de Einstein Telescope community, die samen het avontuur aangaan om dit observatorium in de Euregio Maas-Rijn te vestigen. Het wordt georganiseerd door de Provincie Limburg (NL), POM Limburg (BE) en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO), in opdracht van alle samenwerkende en ondersteunende partners.

Euregio Maas-Rijn

Het grensgebied van Nederland, België en Duitsland is een veelbelovende locatie voor de Einstein Telescope, dankzij de unieke bodem die storende trillingen dempt. Ook de goede verbindingen en het netwerk van kennisinstellingen en bedrijven maken het gebied aantrekkelijk.

Op dit moment wordt er gewerkt aan een bidbook. Een beslissing over de definitieve locatie van Einstein Telescope in Europa zal naar verwachting in 2026 worden genomen door de Raad van Afgevaardigden (11 Europese landen), op basis van de bidbooks die van de potentiële locaties zijn ontvangen.