Limburg is gastprovincie van de Nationale Viering van de Bevrijding 2024

13 oktober 2023

De provincie Limburg is de gastprovincie tijdens de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei 2024. De jaarlijkse 5 mei-viering begint traditioneel met een inhoudelijk programma rond de 5 mei-lezing, dat de start van alle feestelijkheden in het land markeert.

Het programma vindt plaats in de ECI cultuurfabriek in Roermond, een gebouw met een rijke historie. Na de lezing wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken tijdens het Bevrijdingsfestival Limburg op het ARLO-terrein in Roermond, aan de oevers van de Maas.

Samen vieren

Commissaris van de Koning in Limburg, Emile Roemer: “Het is een eer dat Limburg op Bevrijdingsdag 2024 gastprovincie is. De eerste stappen van de geallieerden op Nederlandse bodem waren destijds immers, in 1944, hier in Limburg. En nu, 80 jaar later, vieren we onze vrijheid, als provincie in het hart van Europa, met iedereen om ons heen. Dit evenement belooft een unieke en indrukwekkende ervaring te worden, waarbij we dankbaarheid willen uitstralen. En we met elkaar willen nadenken en praten over hoe we nu en in de toekomst omgaan met onze vrijheid. Die – zo zien we ook aan de randen van ons continent – allesbehalve vanzelfsprekend is.”

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Burgemeester Yolanda Hoogtanders van Roermond: “We zijn er trots op dat de start van de Nationale Viering van de Bevrijding in Roermond plaatsvindt. Roermond is Veteranenstad en kent een jarenlange traditie van herdenken en gedenken. Juist nu worden we weer met de neus op de feiten gedrukt. Het beschermen van de vrijheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.” Wethouder Dirk Franssen: “De gemeente Roermond spant zich maximaal in om er samen met de festivalorganisatie, al onze partners en bezoekers, een gedenkwaardige en prachtige Bevrijdingsdag van te maken.”

Live uitzending 5-mei-lezing

De NOS zendt de 5 mei-lezing live uit. In januari wordt bekendgemaakt wie de 5 mei-lezing zal houden in navolging van Herman Van Rompuy, die dit jaar de lezing in Zwolle hield.

Dit is een nieuwsbericht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, samen met de Provincie Limburg en de gemeente Roermond. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.