Finalisten Onze Buurt 2023 schitteren tijdens feestelijke uitreiking op het Gouvernement

11 oktober 2023

‘Jongeren voor Ouderen’ in Stein is de winnaar van de Onze Buurt Prijs 2023 geworden. De groep ontvangt een cheque ter waarde van 15.000 euro om ouderen in alle dorpskernen van de gemeente Stein te helpen met hun digitale middelen door middel van open inloop sessies. De gedeelde tweede plaats ging naar ‘Achter de Geraniums Vandaan’ in Venlo en ‘De Zaal’ in Tienray. Tijdens de prijsuitreiking van Onze Buurt 2023 in het Gouvernement werden alle finalisten beloond voor hun initiatieven. De prijzen werden uitgereikt door gedeputeerde Marc van Caldenberg en ambassadeurs van de Speelotheek in Weert, de winnaars van Onze Buurt 2022.

Marc van Caldenberg, gedeputeerde van de Provincie Limburg voor onder andere de Sociale Agenda en Sport: ″Limburg is een provincie waar we nog echt omkijken naar elkaar, dat laten al deze prachtige initiatieven van Onze Buurt 2023 op hun eigen wijze zien. Dat moeten we koesteren. Met de feestelijke uitreiking op ons provinciehuis hebben we de initiatieven in het zonnetje gezet en aangemoedigd om vooral zo door te gaan. Juist dit soort initiatieven zorgen voor ontmoeting en verbinding in onze buurten. Ik wil nogmaals alle initiatieven feliciteren met deze prachtige prestatie.″

Finalisten Onze Buurt 2023

‘Jongeren voor Ouderen’ in de gemeente Stein ontvangt de hoofdprijs vanwege de verbinding die zij tot stand brengen tussen jongeren en ouderen die hulp nodig hebben bij het gebruik van computers, tablets of telefoons. Het initiatief heeft een tweeledig doel. Jongeren assisteren ouderen bij de installatie of uitleg van bepaalde programma’s en bieden tegelijkertijd een sociaal contactmoment. Voor de jongeren biedt dit een waardevolle kans om sociale vaardigheden te ontwikkelen en tegelijkertijd anderen te helpen. Jongeren voor Ouderen is momenteel actief in Elsloo, Stein en Meers en streeft ernaar om in alle dorpskernen van de gemeente Stein hulp te bieden aan de oudere generatie.

De tweede prijs ging naar zowel 'Achter de Geraniums Vandaan' in Venlo, waar vrijwilligers van Stichting Wensauto De Bekkerie en Stichting Uw Wijkbus sociale ritten verzorgen voor inwoners uit omliggende dorpen, als naar 'De Zaal' in Tienray. Laatstgenoemde initiatief combineert drie accommodaties en creëert zo een nieuwe gemeenschapsaccommodatie met een ruime keuken voor diverse verenigingen en andere initiatieven. 'Achter de Geraniums Vandaan' en 'De Zaal' ontvangen ieder een cheque ter waarde van 10.000 euro.

De initiatieven ‘Heemelrijk’ in Geleen, ‘Buurt Geeft Taalles’ in Tegelen, ‘Ut Mooshöfke’ in Geleen en ‘Donders Goed Spul’ in Roermond ontvingen elk een cheque ter waarde van 5000 euro.

Onze Buurt

Onze Buurt is een initiatief van de woningcorporaties verenigd in Ons Limburg, uitgevoerd met steun van het Oranje Fonds en de Provincie Limburg. De provincie ondersteunt dit vanuit de Sociale Agenda om de burgerparticipatie in buurten te bevorderen. Met de Onze Buurt-prijs worden Limburgse wijkinitiatieven gezocht die uitblinken op sociaal vlak, verbindend werken, duurzaam zijn en burgerzin tonen. Het prijzengeld is bedoeld om mensen aan te moedigen zelf bij te dragen aan de leefbaarheid in hun wijk, zowel op fysiek als sociaal gebied.