PANDA Collectief wint Inspiratieprijs Cultuurfonds Limburg 2023

23 november 2023

De Inspiratieprijs van het Cultuurfonds Limburg is dit jaar voor Nina Willems en Merlijn Huntjens van PANDA Collectief. Dit jaar is het uitgangspunt ‘Taal als vernieuwer’. De prijs, die op 23 november uitgereikt werd in het Gouvernement, bestaat uit een bedrag van 15.000 euro.

Nina Willems (1986) is theatermaker. Zo maakte ze onder andere de voorstelling ‘Doorgrond’ (over de crisis waarin de Oostelijke Mijnstreek na de mijnsluitingen raakte). Daarnaast werkt ze als docent aan de Toneelacademie Maastricht. Merlijn Huntjens (1991) is schrijver. Tussen 2017 en 2019 was hij stadsdichter van Heerlen. Er verschijnen regelmatig gedichten van zijn hand in literaire tijdschriften zoals De Revisor en Tirade en in 2022 kwam zijn chapbook ‘De zee zwaait terug’ uit bij Literair Productiehuis Wintertuin.

PANDA Collectief

Nina en Merlijn ontmoetten elkaar in 2015, en richtten nog diezelfde dag collectief PANDA (Poetry And New Dramatic Arts) op. Met PANDA willen ze op een speelse, vernieuwende en toegankelijke manier literatuur (poëzie in het bijzonder) en theater maken en uitvoeren. Het liefst op plekken waar niemand dat verwacht. Hun uitvalsbasis is Heerlen en ze voeren projecten uit in heel Limburg en de Euregio Maas-Rijn. Van een compact collectief van twee makers met een voorliefde voor het schrijven van gedichten en het maken van speelse theatrale interventies, groeiden ze in de afgelopen acht jaar uit tot een literaire organisatie. Naast het maken van autonoom artistiek werk organiseren ze jaarlijks projecten rondom taal en de Euregio, bieden ze programma's voor literatuureducatie op basis- en voortgezet onderwijs aan en richtten ze 'Het Genootschap' op, waar literair talent in Limburg zich kan ontwikkelen.

Uit het juryrapport

Ondanks een aantal ijzersterke bijdragen, kwam de jury tot een unanieme voordracht aan PANDA, een collectief dat onder de bezielde leiding van Merlijn Huntjens en Nina Willems literaire projecten op het snijvlak tussen taalkunst, poëzie en performance bedenkt en ontwikkelt. De verhalen die zij vertellen wortelen altijd in Limburg en overstijgen vaak Euregionale grenzen. Ook gaan zij grenzen van disciplines over. Altijd met literatuur - met name poëzie - en taal als uitgangspunt. Zij rekken literatuur en poëzie op en maken deze op die manier toegankelijk en relevant voor een nieuw publiek. PANDA is altijd op zoek naar nieuwe manieren om de diversiteit van taalkunst en taal in kaart te brengen en zichtbaar te maken.

Eervolle vermeldingen

Daarnaast kent de jury een aantal eervolle vermeldingen toe. Deze gaan naar schrijver Lotte Spreeuwenberg, Limestonebooks (Jhen Chen, Liang-Kai Yu, Emily Shin-Jie Lee, Hsieh I Hsuan en Chang Yu-Hsin) en de oprichters van Kinderkrant Jong043 en Het Roertje: Rianne Siebenga en Hanneke Drohm. Voor de manier waarop zij experimenteren met taal en de functie ervan opnieuw uitvinden.

Over het Cultuurfonds

Het Cultuurfonds investeert elk jaar ruim 35 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland en het Caribisch deel van ons koninkrijk. Het Cultuurfonds doet dit met een bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij en samen met donateurs, schenkers en partners. Het Cultuurfonds Limburg is een van de twaalf provinciale afdelingen.


Zie ook

Nina Willems en Merlijn Huntjens ontvangen de prijs. Foto: Pascal Moors