Twee Limburgse genomineerden voor Marc Cornelissen Brightlands Award

18 juli 2023

Zes ondernemers maken dit jaar kans op de Marc Cornelissen Brightlands Award, een jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor duurzaamheidspioniers. Twee kandidaten komen uit Limburg.

De jury ontving dit jaar 34 inzendingen, waarvan er dus 6 geselecteerd zijn. Deze zes kandidaten krijgen op 27 september de kans om voor de jury hun missie en project te pitchen. Hieruit worden drie finalisten geselecteerd. Op 25 oktober wordt vervolgens bekendgemaakt wie de opvolger wordt van Ricco Fiorito, winnaar in 2022, en een geldbedrag van 35.000 euro ontvangt om het winnende duurzame idee verder uit te werken.

Dit zijn de Limburgse kanshebbers van dit jaar:

Rong Wang, EGGXPERT (Maastricht)

Jaarlijks belanden wereldwijd zo’n 8,5 miljoen ton eierschalen bij het afval. Rong Wang zet zich met EGGXPERT – gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen – in voor recycling van deze eierschalen als waardevolle grondstof voor nieuwe producten. De eerste producten met eierschalen als grondstof zijn inmiddels gevalideerd, onder meer als biogrondstof voor huidcrèmes en verpakkingsmateriaal.

Roy Erzurumluoglu, MethaGone (Maastricht)

MethaGone is een spin-off van Universiteit Maastricht en ontwikkelt een voedingssupplement waardoor dieren, met name koeien, minder van het schadelijke methaangas uitstoten. MethaGone wordt ondersteund door een breed samengesteld team van Brightlands op zowel de campus in Geleen als in Maastricht. Uiteindelijk kan het product breed beschikbaar komen tegen lage prijzen.

De overige vier kanshebbers zijn Fonger Ypma (Arctic Reflections uit Delft), Timmy de Vos (Race against Waste uit Eindhoven), Klaske Postma (VanHier uit Loosdrecht) en Milan Meyberg (Rights of Nature - GAIA uit Amsterdam). Lees meer over de kandidaten op de website van Brightlands.