Bezoekerscentrum geopend op Amerikaanse begraafplaats Margraten

15 december 2023

Deze week is op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten een nieuw bezoekerscentrum geopend. De Amerikaanse ambassadeur Shefali Razdan Duggal verrichte de opening samen met Charles Djou (American Battle Monuments Commission), burgemeester Alain Krijnen van de gemeente Eijsden-Margraten en gouverneur Emile Roemer.

In het nieuwe bezoekerscentrum worden de verhalen opgetekend van slachtoffers, zodat dit ook aan volgende generaties doorverteld kan worden. De Amerikaanse begraafplaats in Margraten is een belangrijke gedenkplek voor de Tweede Wereldoorlog; het is de enige Amerikaanse militaire begraafplaats in Nederland. Dat trekt bezoekers van over de hele wereld. Na Normandië is de plek in Limburg zelfs de meest bezochte overzeese Amerikaanse begraafplaats.

Toekomstige generaties

"De oprichting van dit nieuwe bezoekerscentrum biedt de wereld de kans om te leren over de historische betekenis van wat hier gebeurde, waaronder Operatie Market Garden. En wat net zo belangrijk is, het geeft toekomstige generaties de kans om in contact te komen met de persoonlijke verhalen van degenen die hier begraven liggen, om hun gezichten te zien en hun namen te zeggen", aldus ambassadeur Shefali Razdan Duggal.

80 jaar vrijheid

2024 wordt voor Limburg een bijzonder jaar op het gebied van vrijheid: het is dan 80 jaar geleden dat de geallieerden het zuidelijke deel van onze provincie bevrijdden. En de provincie Limburg is in 2024 de gastprovincie tijdens de Nationale Viering van de Bevrijding, op 5 mei 2024. Met de viering van 80 jaar vrijheid overdenken we de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan die tot op de dag van vandaag doorwerken in onze samenleving.


Zie ook

Opening van het bezoekerscentrum. Foto: Courtesy of American Battle Monuments Commission