André Rieu vraagt met Limburgse scholieren aandacht voor reanimatie

14 december 2023

Meer dan 1.500 leerlingen van het voortgezet onderwijs kwamen woensdag in Maastricht samen voor een bijzonder reanimatie-evenement onder leiding van André Rieu.

‘Rieu starts a heart day’, zoals het evenement heette, vond plaats in het MECC in Maastricht. Op het tempo van het bekende nummer Stayin’ Alive, gespeeld door André Rieu met zijn Johann Strauss orkest, voerden meer dan 1.500 leerlingen een levensreddende borstcompressie uit. Rieu voerde uiteraard ook zelf een reanimatie uit. Ook gouverneur Emile Roemer was bij het moment aanwezig.

Reanimatie-onderwijs

Het evenement is een initiatief van André Rieu, met als doel om wereldwijd aandacht te vragen voor reanimatie. Een plotselinge hartstilstand is immers de derde belangrijkste doodsoorzaak in Europa en komt jaarlijks voor bij één op de duizend mensen. Elke seconde telt op zo'n moment, en een reanimatie kan levens redden.

Stichting Reanimatie-estafette Limburg, de Maastrichtse Rotary stichting Keep the Heart Beat Going, de Studentenstichting Taskforce QRS en Stichting een Kloppend Hart voor Limburg zetten zich in - met ondersteuning van de firma Laerdal -  voor reanimatie-onderwijs op scholen, vanuit de overtuiging dat iedere burger zou moeten kunnen reanimeren. En het voortgezet onderwijs (LVO) is een uitstekende plaats om dat te leren.

Emile Roemer: “Aan de organisatie, het team van André Rieu - met het hart op de goede plek - en al die anderen die betrokken zijn geweest bij dit indrukwekkende evenement: dankjewel!”


Zie ook

Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Jean-Pierre Geusens