Unieke samenwerking tussen Nederlandse en Duitse agenten

3 augustus 2023

Gouverneur Emile Roemer bracht op dinsdag 1 augustus een werkbezoek aan het Grensoverschrijdend Politieteam (GPT) in Nettetal, Duitsland. Dat deed hij samen met Hendrik Wüst, minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Het GPT is een unieke samenwerking tussen agenten van de Landespolizei NRW, Bundespolizei, Koninklijke Marechaussee en de politie-eenheid Limburg. Zij gaan samen op patrouille, zodat ze niet bij de grens hoeven te stoppen. Ze maken namelijk gebruik van elkaars bevoegdheden en netwerken om doortastender criminelen in de kraag te grijpen. Het team is snel en flexibel inzetbaar aan beide zijdes van de grens, deelt informatie en expertise om op die manier de veiligheid in de grensstreek te vergroten.

De bestrijding van grensoverschrijdende ondermijnende criminaliteit is een belangrijk thema voor de Provincie Limburg. De provincie heeft immers 351 kilometer buitengrens en is de poort naar Europa. Slimme samenwerking is nodig zodat we Limburg – en daarmee Nederland - veiliger kunnen maken en houden.