Woning natuurinclusief isoleren? Check eens op vleermuizen!

10 mei 2023

Om meerdere redenen, zoals de huidige energieprijzen, is het goed om uw woning energiezuiniger en toekomstbestendiger te maken. Als u uw huis gaat verbouwen en de spouwmuren wilt isoleren, is het goed om te weten dat u daarbij iets kunt doen voor (beschermde) dieren. Wist u dat u met speciale inbouwstenen in de spouw een plek voor vleermuizen kunt creëren of behouden?

Soms kunnen uw verbouwplannen een negatief effect hebben op beschermde dieren of planten als zij daar aanwezig zijn. Dan heeft u een ontheffing op de Wet natuurbescherming nodig om de werkzaamheden te mogen uitvoeren.

Voorbeelden van werkzaamheden waar u deze ontheffing voor nodig heeft zijn onder andere:

  • het renoveren van woningen (ook het na-isoleren van spouwmuren en vervangen van het dak) en slopen van gebouwen als (beschermde) diersoorten hier een nest of verblijfplaats hebben;
  • ruimtelijke ontwikkelingen waardoor het leefgebied van beschermde soorten wordt vernield. Denk aan het bouwen van woningen, realiseren van wind-/zonneparken, herinrichten van een gebied, aanleggen van wegen of uitbreiden van bedrijventerreinen.

Een ecoloog kan een inschatting maken of onderzoek doen naar de aanwezigheid van beschermde soorten. Zo kunnen we ervoor zorgen dat we natuurinclusief, dus diervriendelijk, onze woningen verbouwen en verduurzamen. Kijk hier naar deze oplossingen als u uw woning gaat isoleren: