Limburg is zoekgebied voor grootschalige woningbouw

13 juni 2024

Op 5 juni maakte demissionair minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer bekend dat Limburg is aangewezen als zoekgebied voor grootschalige woningbouw langs intercitystations. Op dit moment zijn er zeventien gebieden in Nederland die zijn aangewezen als 'grootschalige woningbouwlocatie', maar dat is niet genoeg om toekomstige bevolkingsgroei op te vangen. De Rijksoverheid is daarom op zoek naar nieuwe gebieden voor grootschalige woningbouw.

In Limburg hebben daarom Provincie Limburg en de gemeenten Venlo, Weert, Roermond, Sittard-Geleen, Maastricht en Heerlen de handen in elkaar geslagen om samen te werken aan een Limburgse verstedelijkingsstrategie. Met als doel onze economie te laten groeien, bevolkingsgroei te accommoderen en dus ook de achttiende grootschalige woningbouwlocatie van Nederland te worden. Die propositie hebben we 'Limburg Centraal' genoemd en op 15 april 2024 overhandigd aan minister De Jonge. De komende maanden werken we samen met het Rijk verder aan de volgende stap in deze verstedelijkingsaanpak.

Op 15 april verscheen al een nieuwsbericht over de provinciale initiatieven Limburg Centraal en Straatje erbij, die tijdens de laatste Woonkeuken aan Hugo de Jonge gepresenteerd werden. Lees erover in het bericht Stappen vooruit in Limburgse woningbouwopgave.