Gemeentewijzer asielopvang van het COA

26 juni 2024

Om gemeenten te ondersteunen bij het realiseren van asielopvang, ontwikkelt het COA een digitale Gemeentewijzer asielopvang. Daarin vindt u onder meer informatie over te verwachten ontwikkeltermijnen, processen, programma’s van eisen en begeleidingsmethodieken.

Gemeentewijzer

De Gemeentewijzer (toolkit) biedt informatie over de materiële kant (zoals vastgoed en de eisen aan een locatie) en, in de tweede fase, de immateriële kant (zoals begeleiding en gezondheidszorg). Daarnaast vindt u er straks een beschrijving van de rollen en verschillende verantwoordelijkheden binnen de exploitatie. Door een toevoeging in de Wet COA wordt gemeenten aangeboden om zelf locaties te exploiteren. Een gemeente die besluit zelf een locatie te exploiteren, wordt verantwoordelijk voor de materiële en de immateriële opvang. De Gemeentewijzer is te vinden op de website van het COA.

Op dit moment vindt u er vooral informatie over bestaande processen rondom het openen van een opvanglocatie en de uitvoering van de opvang en begeleiding door het COA. Er volgt steeds meer praktische informatie, richtlijnen en middelen om een opvanglocatie in de gemeente te ondersteunen. Verwachting is dat de Gemeentewijzer na de zomervakantie gereed is. Tot die tijd kunt u ook op COA.nl al veel informatie vinden.