Bouw Donderhof in Roermond feestelijk van start

14 maart 2024

Vorige week werd de start bouw van de Donderhof op de Donderberg in Roermond feestelijk ingeluid in aanwezigheid van omwonenden en partners. Dit nieuwbouwplan wordt gerealiseerd in het hart van de Donderberg op de braakliggende locatie hoek Kasteel Hornstraat en Donderbergweg. Donderhof is een kleinschalig woonzorgcentrum met aandacht voor cultuursensitieve zorg.

Woonzorgcentrum Donderhof biedt een mix van wonen en zorg. Op de begane grond komen 15 zorgstudio’s voor mensen met dementie en 15 zorgstudio’s voor mensen met lichamelijke of somatische klachten. Ook komen er gezamenlijke huiskamers en multifunctionele ruimtes. Op de eerste en de tweede verdieping worden in totaal 16 appartementen gebouwd in het sociale huursegment.

Culturele diversiteit

Met dit nieuwbouwplan wordt mogelijk dat mensen die intensieve zorg nodig hebben, waardig oud kunnen worden in hun eigen vertrouwende omgeving op de Donderberg. Tülay Arslan en Chelsea Lemmens zijn de ondernemers die de zorg voor hun rekening nemen. “We houden rekening met de leefwereld, taal, eetgewoonten, rituelen en gebruiken die passen bij de bewoners. De deur van de Donderhof staat open voor iedereen die zich er thuis voelt. Het zorgcentrum wil een afspiegeling zijn van de samenstelling van de wijk, maar ook mensen van buiten de Donderberg zijn welkom. We bieden in de Donderhof werk- en leerplekken aan voor medewerkers met een passie voor de ouderenzorg. Verder gaan we nauw samenwerken met andere ketenpartners en initiatieven in de wijk”, aldus Arslan.

Duurzame bouw

Ger Peeters, bestuurder Wonen Limburg: “We bieden met de Donderhof een welkom thuis aan bewoners, maar we zetten ook iets neer wat duurzaam is. Eerder hebben we gezinswoningen gerealiseerd in hout, maar dit is het eerste appartementencomplex dat we uitvoeren in hout. Dat is niet alleen voor ons nieuw, maar ook voor Heijmans, de bouwer.” Zij gebruiken voor de bouw zogenoemd CLT-hout (Cross Laminated Timber), dat een minimale impact heeft op het milieu.

Planning

De uitvoering van de bouw ligt in handen van Heijmans. Voordat de bouwer aan de slag kan, moeten er enkele bomen worden gerooid. Dat gebeurt binnenkort. Waarschijnlijk laat de bouwer de eerste activiteit in mei zien. De verwachting is dat het gebouw rond de zomer van 2025 klaar zal zijn.

Partners

Donderhof is onderdeel van het Wijkontwikkelingsproces Donderberg. Daarin werken Provincie Limburg, gemeente Roermond, Wonen Limburg en Wonen Zuid samen aan de toekomst van de Donderberg.