Elektrische wensauto’s in gebruik genomen in Echt-Susteren

11 januari 2024

Drie elektrische wensbussen, waarvan twee gesubsidieerd door de Provincie Limburg, maken vrijwilligersvervoer ook de komende jaren mogelijk in Echt-Susteren. De bussen zijn elektrisch en dragen zo ook nog bij aan duurzaam vervoer in de kleine kernen. De auto’s zijn donderdag 11 januari in aanwezigheid van gedeputeerde Jasper Kuntzelaers en wethouder Geert Frische officieel in gebruik genomen.

De wensauto’s worden gereden en aangestuurd door zo’n 70 vrijwilligers. Het vervoer is in principe bestemd voor alle inwoners, maar 50-plussers hebben voorrang boven inwoners die nog wel over een eigen vervoermiddel beschikken of in staat zijn te voet naar het station, een bushalte of andere voorzieningen te gaan.

Subsidie

Stichting Leefbaarheid Echt-Susteren, dat het lokaal vervoer verzorgt in de gemeente, heeft twee nieuwe auto’s kunnen aanschaffen dankzij een subsidie van de Provincie Limburg. Met de wensbus stimuleert de provincie projecten die op basis van vrijwilligerswerk lokaal personenvervoer organiseren in gebieden waar geen of weinig openbaar vervoer is. Gedeputeerde Jasper Kuntzelaers: "Het is ontzettend belangrijk dat ook de kleine kernen en landelijke gebieden goed bereikbaar zijn voor iedere Limburger. De wensbus biedt een alternatief om naar familie, vrienden, hobby’s of de winkel te gaan. Het is super dat de vrijwilligers zich hiervoor inzetten en dat dat nu in Echt-Susteren ook nog op een duurzame manier kan!"

De derde wensauto is mogelijk gemaakt door een gemeentelijke subsidie en biedt uitkomst tijdens de piekuren. Een fijne bijkomstigheid van de nieuwe, elektrische auto’s is bovendien dat ze duurzaam zijn. Wethouder Geert Frische: "De vrijwilligers van de wensauto leveren fantastisch werk. Dankzij het inzetten van de wensauto’s kunnen mensen volop blijven meedoen aan de samenleving."