Vanaf eind 2024 nieuwe Knopen Lopen-wandelroutes

1 maart 2024

De voorbereidingen voor een nieuw wandelnetwerk in Zuid-Limburg zijn in volle gang. De routes, die Knopen Lopen gaan heten, zijn naar verwachting eind 2024 klaar.

Momenteel is het nog zo dat wandelroutes met gekleurde paaltjes aangegeven worden. Dat systeem gaat verdwijnen. Het nieuwe Knopen Lopen geeft routes aan die van knooppunt naar knooppunt lopen. Knopen Lopen verbindt zo’n 1.800 kilometer aan wandelroutes in het gebied tussen Echt-Susteren, Vaals en Margraten, en doorkruist zestien gemeenten.

Spreiding

Provincie Limburg levert een bijdrage van 500.000 euro aan Knopen Lopen, een belangrijke stap in de realisatie van het netwerk. De invoering van het netwerk biedt kansen om tot een betere spreiding te komen van de wandelaars in Zuid-Limburg en het Heuvelland iets te ontlasten.

Planning

De voorbereidingen op Knopen Lopen zijn in volle gang. Eind 2023 zijn per gemeente de wensen en behoeften in kaart gebracht voor het netwerk. Daar wordt een definitief routenetwerk van gemaakt. Vanaf het tweede kwartaal van dit jaar worden hiervoor alle materialen besteld, waarna vanaf juli ook de eerste knooppunten geplaatst gaan worden. Het volledige netwerk zal eind 2024 klaar zijn.