Groot Europees verkiezingsdebat in Maastricht

7 februari 2024

In aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen in juni vindt in Maastricht een groot verkiezingsdebat plaats. Bij dit Maastricht Debate gaan lijsttrekkers van een aantal grote Europese politieke partijen in debat.

Het Maastricht Debate, dat plaatsvindt op 29 april, wordt georganiseerd door Studio Europa Maastricht (SEM) en POLITICO in samenwerking met de gemeente Maastricht, Maastricht University en de Provincie Limburg. De Provincie heeft een financiële bijdrage geleverd om dit evenement mogelijk te maken. Het Maastricht Debate is een unieke gelegenheid om in Limburg met Europese toppolitici het gesprek aan te gaan.

Derde editie

Het debat wordt voor de derde keer georganiseerd, na eerdere edities in 2014 en 2019. Het evenement vindt plaats in het Theater aan het Vrijthof, gelegen in het centrum van Maastricht. Maastricht staat internationaal bekend als locatie waar de Europese Unie werd opgericht met de ondertekening van het Verdrag van Maastricht in 1992, in het Gouvernement aan de Maas. De provinciehoofdstad is daarmee een passende locatie om het debat te faciliteren.

Vragen van jongeren

Het Maastrichtse debat zal in het teken staan van onderwerpen die spelen onder jonge kiezers. De lijsttrekkers van de Europese politieke partijen zullen met elkaar debatteren en vragen van jongeren beantwoorden. Vijf Europese fracties hebben in principe al toegezegd om deel te nemen aan het debat. De moderatie is in handen van zowel SEM als POLITICO. De live-beelden van het Maastricht Debate worden beschikbaar gesteld aan omroepen in heel Europa en worden ook gedeeld via de sociale media.